Lajme

Vlerësimi i turizmit zviceran në tre vjetët e rimëkëmbjes pas pandemisë

Turizmi i Zvicrës ka bërë bilancin e tre vjetëve të para që nga fillimi i pandemisë në mars të vitit 2020. Fondet shtesë të rimëkëmbjes kanë ndihmuar në zbutjen e efekteve të krizës shëndetësore dhe stabilizimin e industrisë.

Një total prej 49 milionë CHF gjatë tre vjetëve janë ndarë për programin e rimëkëmbjes, përfshirë 9.2 milionë CHF në vitin 2023, tha organi përgjegjës për promovimin e Zvicrës si një destinacion turistik në raportin e tij vjetor të enjten, transmeton albinfo.ch.

Një element kyç ka qenë zhvillimi i turizmit të qëndrueshëm, për të cilin etiketa “Swisstainable” është aplikuar që nga viti 2021 dhe që ka përthithur 42% të buxhetit në vitin 2023. Një tjetër shpenzim i madh ishte promovimi në tregjet e afërta, ku një e treta e tyre u dedikuan fonde. Falë këtij financimi shtesë, ishte gjithashtu e mundur të hapeshin fushata me të famshëm, si Roger Federer, në një shkallë të gjerë.

Programi i rimëkëmbjes përfundoi me 42 milionë fjetje të paprecedentë në vitin 2023, nxitur nga rikthimi i mysafirëve të huaj, shkruan swissinfo.

Në llogaritë e saj vjetore, Turizmi i Zvicrës raporton të ardhura nga kontributet prej 66.31 milionë CHF, nga të cilat 57.44 milionë CHF vijnë nga qeveria federale. Buxheti përfshin gjithashtu të ardhura të ndryshme dhe shërbime të faturuara palëve të treta, si dhe të ardhura nga marketingu, duke e çuar totalin në 102.82 milionë CHF.

Nga ana e kostos, kostot e personelit u rritën pak në 30.34 milionë CHF nga 30.05 milionë CHF një vit më parë, për një mesatare prej rreth 250 pozicionesh ekuivalente me kohë të plotë gjatë vitit. Kostot e marketingut arritën në 68.22 milionë CHF, pak mbi buxhetin prej 66.45 milionë CHF. Shpenzimet e tjera arritën në 4.07 milionë CHF.