Ekonomi

Zbehet indeksi i klimës së biznesit në Gjermani

Optimizmi i kompanive gjermane është zbehur në shtator përpara zgjedhjeve, mes frikës së forcimit të euros. Ky është hulumtimi kryesor i publikuar nga Institutin IFO Mynih.

Hulumtimi tha se indeksi i klimës së biznesit u kthye në 115.2 pikë në muajin shtator, nga 115.9 pikë në gusht.

Stephen Brown, ekonomist në Capital Economics, komentoi se euro më e fortë mund të zbehë besimin.

Ambicia e monedhës mund të dëmtojë eksportet e vendit. Kursi i këmbimit të euros u rrit në rreth 1.20 dollarë nga $ 1.05 në fillim të vitit.

Megjithatë, rezultatet e anketës mbeten shumë më të larta se vlera mesatare afatgjatë e vitit 1991 (102.1 pikë), pasi Gjermania gëzon rritje të qëndrueshme dhe papunësi të ulët.