Ekonomi

Zgjedhjet në Gjermani, forcohet frangu kundrejt euros

Euro ra të hënën pas zgjedhjeve të Bundestagut ndaj dollarit amerikan. Monedha e Bashkimit Evropian ra nën 1.19 dollarë dhe ishte tregtuar për 1.1873 dollarë pasditen e vonë pas tregtimit për 1.1937 dollarë në mëngjesin e të hënës.

Euro ra gjithashtu ndaj frangut zviceran dhe u regjistrua në pasditen e vonë për 1.1536 franga, pak më e ulët se të premten në mbrëmje. Pas një rritjeje të lehtë pasdite, dollari tërhoqi fitimet nga frangu zviceran dhe regjistroi një ndryshim të lehtë në çmimin e mbylljes në fund të javës së shkuar në 0.9716.

Megjithatë, Banka Kantonale e Cyrihut, “Kantonalbank Zürcher” (ZKB), e sheh kursin e këmbimit euro-frang pak më të lartë në periudhën afatshkurtër dhe afatmesme. Linja e mesatares lëvizëse mbi 200 ditë shkon në më shumë se 1.10 CHF dhe kështu siguron mbështetje, sipas ekspertëve të ZKB-së. Ata presin një parashikim njëmujor ose dymujor me një vazhdim të rritjes deri 1.18 CHF.

Me pamje të kursit të këmbimit dollar-frang, ZKB shkon jashtë periudhës afatmesme me një tendencë të lehtë rënieje. Pasi ka testuar vitin ku dollari u vlerësua prej 0.94 CHF në fillim të shtatorit, dollari u rikthye në 0.97 CHF dhe ekspertët e ZKB-së presin një vazhdim të rimëkëmbjes në afat të shkurtër.

Ekspertët tani presin formimin e vështirë të qeverisë në ekonominë më të madhe të Eurozonës. Në mënyrë të ngjashme, referenca i është bërë hyrjes së AfD-së, një kritike e euros në Bundestag.