Lajme

Zug-u mund dhe duhet të ndërtojë apartamente më të përballueshme

Në qershor, banorët e Zugut votuan për strehim më të përballueshëm. Një raport për këtë është tani në dispozicion

Situata fillestare: Strehimi është i shtrenjtë në Zug. Vetëm 14 për qind e hapësirës së jetesës konsiderohet e lirë. Një apartament me tre dhoma kushton mesatarisht 3400 franga në muaj; për dy dhoma ju paguani 2345 franga, raporton SRF, transmeton albinfo.ch.

Një arsye pse qiratë janë kaq të larta është se ka mungesë të pronave. Numri i apartamenteve bosh në qytetin e Zugut ka qenë nën një përqind për 15 vite të mira; sipas përkufizimit të qeverisë federale, një rast i tillë quhet mungesë strehimi.

Nisma: Është një situatë që mesa duket nuk është më e pranueshme për një pjesë të madhe të popullsisë së qytetit. Në qershor, ajo miratoi iniciativën “2,000 apartamente për klasën e mesme të Zugut” me një shumicë të vogël – megjithëse qeveria dhe shumica e parlamentit u shprehën kundër saj.

Qëllimi i nismës është të promovojë ndërtimin e banesave të përballueshme. Këtu përfshihen apartamentet nga kooperativat e banimit ose ato, qiraja e të cilave nuk kalon një kufi të sipërm të caktuar. Në mënyrë të veçantë, 40 përqind e hapësirës së re të banimit në zonat me popullsi të dendur duhet të jetë e lirë; qyteti duhet të krijojë menjëherë banesa të përballueshme në tre prona në pronësi të qytetit; dhe deri në vitin 2040, të paktën 20 përqind e të gjithë banesave duhet të jenë të përballueshme.

Problemi: Këshilli i qytetit me sa duket nuk i dha shumë mundësi nismës paraprakisht dhe nuk i dha një kundërpropozim. Pas votimit për, qeveria u duk e habitur. Drejtoresha e ndërtimit Eliane Birchmeier tha se ata nuk ishin të sigurt se cilat do të ishin pasojat e nismës dhe se fillimisht do të duhej ta sqaronin këtë. Sqarime që nuk ishin bërë para votimit. Qeveria njoftoi të dielën e votimit se do të komisiononte një raport ligjor. Kjo është tani në dispozicion.

Raporti: Deklarata më e rëndësishme e raportit është se iniciativa mund të zbatohet në përputhje me kushtetutën. Masat nuk do të ndërhynin në mënyrë disproporcionale me të drejtat themelore. Ekspertët vënë një pikëpyetje për afatin: është e dyshimtë që të paktën 20 për qind e apartamenteve do të jenë të përballueshme deri në vitin 2040. Kjo është vështirë e realizueshme. Një aspekt tjetër mund të ndikojë në ligjin më të lartë. Domethënë se 40 për qind e të gjithë hapësirës së re të jetesës në zonat me popullsi të dendur duhet të jetë e lirë. Sipas ligjit kantonal, kuota të tilla nuk lejohen kudo. Përndryshe, nisma mund të zbatohet menjëherë.

Ndikimi: Të gjitha projektet e ndërtimit që po planifikohen aktualisht janë prekur nga iniciativa. Megjithatë, jo ato që janë në fazën e lejes së ndërtimit ose janë tashmë ligjërisht të detyrueshme. Pronarët përkatës të tokave do të kishin të drejtën themelore që aplikimi i tyre i ndërtimit të vlerësohej në përputhje me legjislacionin në fuqi. Qyteti tani do të kalojë projekt ndërtimi pas projekt ndërtimi dhe do të kontrollojë ligjshmërinë e tij sipas ligjit të ri.

Lidhur me efektet negative të nismës, opozita paralajmëroi paraprakisht se një votë pro do të rrezikonte 800 banesat e përballueshme që tashmë po planifikohen. Kjo padyshim nuk do të bëhet e vërtetë: këshilli i qytetit po merr një pamje të zbehtë të këtyre projekteve të ndërtimit dhe madje supozon se përqindja e apartamenteve të përballueshme mund të rritet ende atje.