Lajme

Zvicër: Çmimet e energjisë elektrike do të rriten vitin e ardhshëm

Me rritjen e çmimeve të lëndëve djegëse fosile të përdorura për prodhimin e energjisë elektrike, rritet edhe çmimi i energjisë elektrike

Sipas Shoqatës së Kompanive Zvicerane të Energjisë Elektrike (AES), çmimet rekord të tregut nënkuptojnë se shumica e kompanive të furnizimit me energji elektrike do të duhet t’i ngarkojnë klientët e tyre çmime më të larta në vitin 2023.

Një studim i kryer nga Shoqata në fillim të majit 2022 zbuloi se gjysma e kompanive të furnizimit me energji elektrike në Zvicër planifikojnë të rrisin çmimet e energjisë elektrike me 20% ose më shumë në vitin 2023, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Një rritje çmimi nga 21 cent për kilovat orë në 2022 në rreth 25 cent për kilovat orë në 2023 do të nënkuptonte një barrë financiare shtesë prej rreth 180 CHF për një familje me pesë dhoma me një konsum vjetor prej 4,500 kilovat orë.

Rritjet përfundimtare të çmimeve zbuten nga përfshirja e kostove që nuk lidhen me prodhimin e energjisë elektrike. 49% e kostos së energjisë elektrike të konsumuar nga përdoruesi përfundimtar përbëhet nga kostot e rrjetit, përcjell tutje albinfo.ch.

Taksat përbëjnë 18% të tjera, duke lënë vetëm 33% për energjinë aktuale. Kjo do të thotë se një rritje 100% e kostos së energjisë elektrike do të çonte në një rritje prej 33% të çmimit përfundimtar.

Përveç kësaj, rritja e çmimeve nuk do të jetë uniforme. Furnizuesit që blejnë energji elektrike në tregje do të përballen me rritje më të mëdha, ndërsa ata që prodhojnë të tyren do të jenë nën presion më të vogël për të rregulluar çmimet. Ndikim do të ketë edhe kohëzgjatja e kontratave të furnizimit. Ata që kanë kontrata të mbyllura në çmime vite më parë do të kenë më shumë liri veprimi. Megjithatë, katër nga pesë kompanitë e anketuara thanë se e marrin pjesën më të madhe të energjisë elektrike nga tregjet me rreth gjysmën e blerjes sipas kontratave dy deri në tre vjet përpara.

Zvicra nuk prodhon mjaftueshëm energji elektrike për të qenë i vetë-mjaftueshëm. Është një importues i rëndësishëm në dimër. Sipas Teddy Püttgen, një ekspert i energjisë elektrike në EPFL, shtimi i fundit i madh në kapacitetin gjenerues të Zvicrës ishte termocentrali bërthamor i Leibstadt i hapur në 1984. Që atëherë Zvicra ka bërë pak për të zgjeruar prodhimin. Püttgen tha se Zvicra nuk ka bërë praktikisht asgjë në lidhje me gjenerimin e erës. Dielli është rritur, por përfitimet nuk mbulojnë kapacitetin e humbur kur reaktori Mühleberg u çaktivizua në 2019. Në të njëjtën kohë më shumë makina elektrike dhe pompa nxehtësie po i shtohen sistemit duke rritur kërkesën dhe duke zgjeruar hendekun midis energjisë elektrike që konsumon Zvicra dhe energjinë elektrike që prodhon. Popullsia e Zvicrës është rritur gjithashtu.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI