Lajme

Zvicër: Kandidatët kombëtarë janë më të moshuar, teksa përqindja e femrave mbetet e qëndrueshme

Numri i kandidatëve për zgjedhjet e Këshillit Kombëtar të 22 tetorit në Zvicër ka arritur një rekord të ri këtë vit. Mosha mesatare është më e larta në më shumë se 30 vjet dhe përqindja e grave është e qëndrueshme, shkruan RTS.

Jo më pak se 5909 kandidatë po aplikojnë për një nga vendet në Dhomën e Popullit në 20 kantonet me përfaqësim proporcional, pra 27% më shumë se në vitin 2019.

Midis tyre janë 41% gra, një rekord mjaft sinonim i stabilitetit në krahasim me 40.3 % katër vjet më parë (32.5% në 1991), përcjell albinfo.ch.

Nëse merren parasysh kandidatët e shpallur në Obwalden dhe Nidwalden, dy nga kantonet që zgjedhin deputetët e tyre sipas sistemit mazhoritar, numri i përgjithshëm i aplikantëve rritet në 5914.

Më e habitshme, edhe nëse dhjetë kandidatë janë vetëm 18 vjeç, mosha mesatare e kandidatëve është më e larta që nga të paktën 1991: 43.6 vjet, krahasuar me 41.75 në 2019 dhe 40.59 në 2015, sipas Zyrës Federale të Statistikave.

Nga njëra anë, pothuajse 30% e kandidatëve janë nën 30 vjeç. Nga ana tjetër, rreth 10 kandidatë janë nga 82 deri në 88 vjeç.

Në përgjithësi, pretendentët janë më të rinj në të majtë dhe midis të Gjelbërve, si dhe midis grave. Në anën tjetër të shkallës, mesatarja i kalon 45 vjet në Qendër dhe i kalon 50 vjet në partitë e vogla të krahut të djathtë si Lega ose Demokratët Zvicerane.

Aplikimet janë më të shumta në Qendër dhe në mesin e Vert’liberaux (PVL), me përkatësisht 1099 dhe 839 aplikantë.

Së bashku, këto parti përfaqësojnë pothuajse një të tretën e të gjithë kandidatëve. Partia udhëheqëse në Zvicër deri tani, UDC ,”është e kënaqur” me 630 kandidatë, krahasuar me 603 për PLR dhe 703 për PS, dy partitë e tjera kryesore në legjislaturën aktuale.