Koronavirusi: çast pas çasti

Zvicër: Studimi i vaksinës ngeci për mungesë të parave

Gjashtë spitale zvicerane janë gati për një studim të parë të madh për vaksinat Covid-19, por nuk mund të fillojë për mungesë parash.

Ka një mungesë prej 8 milionë CHF, sipas NZZ am Sonntag. Një kërkesë për financim të pjesshëm të projektit u paraqit në Zyrën Federale të Shëndetit Publik (FOPH) katër javë më parë, por kërkesa deri më tani ka mbetur pa përgjigje, thotë ajo. “Tani nuk ka plane për të financuar studimet mbi një vaksinë Covid-19,” i tha FOPH gazetës, përcjell albinfo.ch.

NZZ am Sonntag thotë se qeveria federale e Zvicrës është gjithashtu prapa në fusha të tjera që lidhen me vaksinën. Ndërsa disa vende, përfshirë BE dhe SH.B.A., tashmë kanë rezervuar sasi të mëdha të vaksinave të ardhshme për popullsinë e tyre, Zvicra ende nuk ka lidhur ndonjë kontratë me kompanitë që i zhvillojnë ato, shkruan ajo.

Ndërkohë Martin Ackermann, kreu i ri i grupit të punës Covid-19 të qeverisë federale paralajmëron në Sonntags Zeitung se Zvicra është në prag të një rritje eksponenciale të numrit të infeksioneve të reja koronavirus.

Ai thotë se, ka pak hapësirë ​​për të relaksuar masat aktuale kufizuese për të luftuar virusin dhe ato madje duhet të rriten. “Sipas mendimit tim, madhësia e ngjarjeve publike të lejuara tani duhet të zvogëlohet në 100 pjesëmarrës”, thotë Ackermann, një ekspert i mikrobiologjisë në Institutin Federal të Teknologjisë në Cyrih (ETHZ), përcjell tutje albinfo.ch.

Që nga 22 qershori, ngjarjet publike dhe private të deri në 1.000 njerëzve janë lejuar në Zvicër me kusht që të garantohet gjurmimi i kontakteve. Ngjarjet më të mëdha janë akoma të ndaluara. Distanca midis njerëzve u zvogëlua nga dy metra në 1.5 metra. Disa kantone, përfshirë Bazelin dhe Ticinon, kanë krijuar kufizime më të rrepta në tubime sesa në pjesën tjetër të vendit.