Lajme

Zviceranët janë bërë shumë më sportivë

Katër në pesë prej njerëzve në Zvicër praktikojnë një sport, duke përfshirë një numër në rritje të të moshuarve, tregon një studim federal

Nga viti 2014-2020, numri i njerëzve që nuk bëjnë aktivitete sportive në Zvicër ra ndjeshëm nga 26% në 16%, njoftoi të hënën Zyra Federale e Sporteve.

Numri i njerëzve që bëjnë sport disa herë në javë gjithashtu u rrit nga 44% në 51%, tregoi sondazhi federal, përcjell albinfo.ch.

Rritja është kryesisht për shkak të burrave dhe grave të moshës së mesme dhe të moshuar. Sot, gratë praktikojnë sportin aq shpesh sa burrat, dhe shumë fillojnë aktivitete të reja fizike që nga mosha 45 e tutje.

Rajonet zvicerano-gjermanishtfolëse vazhdojnë të udhëheqin paketën zvicerane, vetëm 14% thonë se kurrë nuk bëjnë sport. Por rajonet frëngjishte dhe italisht-folës kanë zvogëluar hendekun gjatë gjashtë viteve të fundit. Vetëm 21% thonë se nuk bëjnë aspak sport dhe në të dy rajonet 48% thonë se bëjnë sport disa herë në javë për mbi tre orë në total, përcjell tutje albinfo.ch.

Ecja, çiklizmi, noti, skijimi dhe vrapimi mbesin aktivitetet fizike më të njohura. Ndërkohë, trajnimet në peshë, aktivitetet e yogës dhe vallëzimit kanë fituar popullaritet.

Mesatarisht, çdo banor harxhon 2,000 CHF në vit për aktivitete sportive.

Sondazhi zbuloi gjithashtu se Zvicra u rendit e treta në përgjithësi në një renditje krahasuese sportive dhe aktiviteti fizik Eurobarometër – pas Finlandës dhe Suedisë, dhe përpara Danimarkës. Duke sjellë pjesën e pasme ishin Portugalia, Greqia dhe Bullgaria.