Lajme

Zviceranët kanë asetet më të mëdha financiare në botë për frymë

Së fundmi, Banka zvicerane UBS ka publikuar një raport vjetor mbi pasurinë, sipas të cilit zviceranët kanë asetet më të mëdha financiare për frymë, ndërsa pasuria më e madhe mediale – shuma me të cilën gjysma e njerëzve kanë më shumë dhe gjysma kanë më pak para – janë belgët, përcjell albinfo.ch.

Shumë ekonomistë besojnë se pasuria mesatare ofron pamjen më të saktë të pasurisë së një vendi, sepse ajo identifikon pikën e mesit të një grupi të dhënash, me gjysmën e të dhënave mbi atë numër dhe gjysmën nën të.

Në këtë mënyrë eliminohen ndikimet e njëhershme si numri i miliarderëve, që në SHBA dhe Zvicër janë me mijëra.

Nga ana tjetër, pasuria mesatare iu jep mesataren e vërtetë, edhe pse ajo është e anuar nga miliarderët e lartpërmendur. Sipas UBS, pasuria mesatare globale për të rritur është 84.718 dollarë.

Sipas matjeve mesatare, Zvicra zë vendin e parë me 685.226 dollarë për person. Më shumë se 15 për qind e popullsisë së Zvicrës janë milionerë, përqindja e tretë më e lartë në botë. Megjithatë, kur shikohet pasuria mesatare për person, është 167.353 dollarë, një ndryshim prej 517.000 dollarë.