Ukraina

Zviceranët kanë frikë se lufta në Ukrainë mund të përshkallëzohet

Katër muaj pas pushtimit rus të Ukrainës, banorët zviceranë vazhdojnë të kenë frikë nga një përshkallëzim në luftimet e vazhdueshme, sipas një sondazhi të ri, transmeton albinfo.ch

Shumica e 2,422 njerëzve që morën pjesë në një sondazh të Link-it të publikuar të enjten, shprehën shqetësime të vazhdueshme për një përshkallëzim të luftës në Ukrainë.

Anketuesit bënë pyetje të ngjashme në mars dhe qershor për të parë nëse kishte pasur ndonjë ndryshim në qëndrimet zvicerane.

Shumica dërrmuese (81%) e njerëzve të pyetur në qershor besojnë se Rusia mund të përdorë përdorimin e armëve kimike (krahasuar me 85% në mars), ndërsa 73% thonë se Rusia mund të përdorë edhe armë bërthamore (79% në mars).

Rreth 63% thanë në qershor se kishin frikë se luftimet mund të çonin në një Luftë të Tretë Botërore (72% në mars), ndërsa 48% thanë se konflikti mund të përhapet dhe të prekë Zvicrën (56% në mars).

Zvicra neutrale nuk është anëtare e Bashkimit Evropian, por vendosi t’i bashkohet bllokut 27-vendesh në vendosjen e gjashtë paketave të sanksioneve ndaj Rusisë që nga fundi i shkurtit, pas presionit nga vendet e tjera dhe nxitjes së kritikave nga Rusia. Shumica e të anketuarve mbështesin vendimin e Zvicrës për të pasqyruar sanksionet e BE-së kundër Rusisë për pushtimin e saj në Ukrainë, transmeton tutje albinfo.ch


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI