Tematike

Zviceranët po e reduktojnë mishin nga pjatat e tyre

Çka iu vjen në mendje për herë të parë kur mendoni për ushqimin zviceran? Bircherműesli? Bűndnernusstorte? Zurchergeschnetzeltes? Me shumë gjasa, do të mendoni për biftekun zviceran, që në fakt është një biftek i mbuluar me domate dhe qepë, shkruan good.is.

Sipas një studimi, më pak zviceranë po hanë mish kohët e fundit. Bazuar nga të dhënat e Swissveg, 2.6 milionë zviceranë apo 31% e popullsisë po e reduktojnë ose e kanë hequr mishin nga menyja e tyre, përcjell albinfo.ch.

Ndërkaq, sipas Chef’s Pencil, Zvicra tashmë renditet e pesta në mesin e shteteve europiane vegane.

Studimi ka treguar se 11% e njerëzve në Zvicër janë vegjetarianë, 3% veganë dhe 17% fleksitarianë (flexitarians). Këta të fundit, janë kryesisht si vegjetarianë, ata hanë mish/peshk në raste të rralla.

Mirëqenia e kafëshve është aryesja kryesore që zviceranët bëhen vegjetarianë. Motivet e tjera janë për arsye etike, ekologjike, siguria globale e ushqimit dhe shëndeti personal, përcjell albinfo.ch, duke iu referuar studimit të Swissveg.

Artikullin e plotë mund ta lexoni në good.is.