Lajme

Zvicra etiketohet për manipulimin e monedhës

Zyrtarët zviceranë nuk duken të shqetësuar për t’u rikthyer në listën e vëzhgimit që shpëtuan në vitin 2018

Ekonomia e varur nga eksporti në zemër të Evropës rrezikon që historia të përsëritet, në qoftë se ajo bëhet një objektiv në luftën tregtare të presidentit amerikan, një dekadë pasi ajo u tërhoq nga Uashingtoni me fshehtësi bankare.

Zvicra është në rrezik të etiketohet një manipuluese e monedhës. Zyrtarët e Thesarit të SHBA e vendosën atë përsëri në një listë të shkurtër për këtë përcaktim muajin e kaluar, duke përmendur tepricën e saj të lartë të llogarisë së kapitalit dhe bilancin tregtar dypalësh.

Një tjetër pengesë e ndërhyrjeve në valutë të Bankës Kombëtare Zvicerane për të kufizuar fitimet e frangave mund të ishte gjithçka që duhej për t’u kualifikuar.

“Ekziston një rrezik mjaft i madh për Zvicrën, me bilancin e sajtë lartë të llogarisë së tanishme”, tha Adriel Jost, një ekonomist në konsulencën Wellershoff & Partner, transmeton Monitor.

Me franga, një nga monedhat më të tregtuara në botë, afër një niveli të lartë tre vjeçar ndaj euros, zyrtarët e SNB mund të tundohen të veprojnë. Por presioni i administratës Trump për fuqinë për të aplikuar tarifa ndëshkuese për vendet e akuzuar për manipulim të monedhave shërben si një kujtesë për pasojat e mundshme, përcjell albinfo.ch.

Një iniciativë e tillë mund të hapte një front të ri në luftërat tregtare të Trump pas vetëm një përgjumje të shkurtër të shënuar nga nënshkrimi i një marrëveshje fillestare mbi tregtinë midis SHBA dhe Kinës.

Publikisht, të paktën, zyrtarët zviceranë nuk duken të shqetësuar për t’u rikthyer në listën e vëzhgimit që shpëtuan në vitin 2018. Krijuesit e politikave të SNB insistojnë që ShBA e kupton pozicionin e Zvicrës – dhe kjo mund të jetë e vërtetë.

“Asnjëherë nuk kemi ndërmend të dobësojmë franga zvicerane për të përfituar nga vendet e tjera, por përkundrazi duhet të shmangim që franga zvicerane të bëhet shumë e fortë”, tha Presidenti i SNB Thomas Jordan në një intervistë muajin e kaluar.