Jeta në Zvicër

Zvicra, në shënjestër të falsifikimit të vizave Shengen në Indi

Falsifikuesit në Indi kanë falsifikuar vizat e Shengenit të lëshuara nga ambasada zvicerane për të rritur shanset e vendasve që aplikojnë për një vizë amerikane.

Policia në Indi ka arrestuar katër udhëtarë me viza të falsifikuara Shengen të marra përmes një agjenti udhëtimi. Vizat e rreme në pasaportat e tyre u përdorën për të dhënë përshtypjen se ata ishin udhëtarë të shpeshtë dhe ndoshta rritin shanset e tyre për të marrë viza për Shtetet e Bashkuara.

Vulat e falsifikuara të vizave dhe pullat hyrëse / dalëse ngjasuan me ato të lëshuara nga Zvicra, Franca dhe Italia. Ambasada Amerikane në Mumbai paralajmëroi policinë për mashtrimet në fillim të këtij muaji. Dy falsifikues janë arrestuar gjithashtu.
Ambasada e SHBA-së në Mumbai nuk pranoi të komentojë mbi specifikat duke përmendur një hetim penal në vazhdim.

Zyra Zvicerane e Migracionit ishte në gjendje të konfirmojë falsifikimet.

“Po, autoritetet zvicerane kompetente janë të vetëdijshëm për falsifikime të tilla. Në rastet e tanishme, vizat e falsifikuara me sa duket kishin për qëllim të lehtësonin qasjen e pretenduar për një vizë amerikane”, deklaroi një përfaqësues.

Zyra e migracionit shtoi se vizat e tilla të falsifikuara nuk përbëjnë kërcënim për zonën Shengen pasi vizat origjinale kontrollohen kundër informacioneve teknike, siç është biometrika. Nga fundi i vitit 2015 e tutje, të gjithë aplikantët për vizë Shengen u kërkohet të japin informacion biometrik herën e parë që ata aplikojnë.

Sipas Zyrës Federale të Policisë (Fedpol), 36 viza mashtruese “Zvicerane” të Shengenit janë zbuluar nga autoritetet zvicerane që nga viti 2016. Ky numër nuk përfshin vizat e rreme “Zvicerane” të Shengenit të identifikuara nga ambasada ose zyrtarët e imigracionit të vendeve të tjera.

Zvicra ishte vendi i 25-të që iu bashkua zonës së Shengenit me 26 vende më 2008.