Lajme

Zvicra, një vend i udhëtarëve me vetura 

Gjysma e popullsisë së punës në Zvicër udhëton për në punë me makinë. Ndryshe nga objektivat klimatike, nuk ka pasur pothuajse asnjë zhvendosje në hekurudhë në vitet e fundit, siç tregon një raport nga Zyra Federale e Statistikave.

Zvicra është një vend i udhëtarëve.

Në vitin 2022, rreth katër nga pesë persona të punësuar ishin në mesin e atyre që lanë shtëpinë ose banesën e tyre për punë. Në total, janë 3.6 milionë njerëz, sipas Zyrës Federale të Statistikave në një raport të ri. 71 për qind e udhëtarëve punojnë jashtë komunës së tyre të banimit, dhe më shumë se një e katërta e tyre madje ndryshojnë kantonet. Makina është mjeti më i rëndësishëm i transportit për të udhëtuar.

Në vitin 2022, gjysma e të gjithë udhëtarëve zgjodhën një makinë për të shkuar në vendin e tyre të punës. Numri ishte i ngjashëm në vitin 1990. Në vitin 2022, hekurudha ishte mjeti kryesor i transportit për 16 për qind të të gjithë udhëtarëve. Kjo ishte një rritje prej gati 5 pikë përqindjeje në krahasim me vitin 1990. Pjesa u rrit vetëm në vitet 1990 dhe 2000, kur rrjeti hekurudhor u zgjerua me S-Bahn të ndryshëm dhe projektin Bahn 2000. “Që nga viti 2010, megjithatë, pjesa e hekurudhave ka mbetur pak a shumë e qëndrueshme – me një përjashtim të një rënie të përkohshme në fillim të pandemisë Covid,” vëren BFS, transmeton albinfo.ch.

Përqindja e udhëtarëve me makina u rrit pak në 2020 dhe 2021. Transporti publik si një levë për qëllimet klimatike Në mënyrë që Zvicra të arrijë qëllimet e saj klimatike për dekadat e ardhshme, emetimet duhet të reduktohen ndjeshëm.

Transporti është një levë kryesore këtu. 33 për qind e të gjitha emetimeve të gazeve serrë në këtë vend shkaktohen nga transporti (duke përjashtuar ajrin ndërkombëtar dhe transportin detar). Tre të katërtat e emetimeve të CO₂ nga transporti vijnë nga makinat ose motoçikletat. Megjithatë, transporti në Zvicër është ende shumë larg objektivave të saj klimatike, thotë studiuesi i lëvizshmërisë Thomas Sauter-Servaes.

“Kjo është e vetmja zonë që nuk ka arritur ende të marrë rrugën e nevojshme drejt emetimeve neto zero.” Me zgjerimin e hekurudhës në vitet e ardhshme, qeveria federale dëshiron ta bëjë transportin publik më tërheqës dhe në këtë mënyrë të kontribuojë në transportin e qëndrueshëm. “Nuk do të mjaftojë vetëm përmirësimi i transportit publik. Ne gjithashtu do të duhet të sigurojmë që të arrijmë kosto të vërteta për makinat,” thotë Sauter-Servaes.