Lajme

Zvicra përgatitet për rritje prej 10% të azilkërkuesve në vitin 2024

Ministri zviceran i Drejtësisë, Beat Jans ka deklaruar se pret një rritje prej 10% të numrit të refugjatëve që hyjnë në shtetin alpin në vitin 2024. Kjo korrespondon me 3000 njerëz më shumë se vitin e kaluar që kanë nevojë për strehim në qendrat federale të azilit.

Më shumë azilkërkues do të mbërrijnë në vjeshtë dhe dimër, tha kreu i Departamentit Federal të Drejtësisë dhe Policisë (FDJP), transmeton albinfo.ch.

Sipas Sekretariatit Shtetëror për Migrim (SEM), në Zvicër ka mungesë prej 2400 shtretërish për t’i akomoduar ata. Për të mbuluar kapacitetet në rritje, autoritetet janë në kontakt me ushtrinë dhe kantonet për bashkëpunim të mëtejshëm, shkruan swissinfo.

Kantonet do të marrin para për të ofruar akomodim si objekte të mbrojtjes civile. Megjithatë, disa nga këto objekte duhet ende të ngrihen në fillim. SEM është vazhdimisht në kërkim të opsioneve të reja të akomodimit.

Jans shpreson se Parlamenti do të miratojë kredinë shtesë në mënyrë që të ketë më shumë para për infrastrukturën e azilit.

Pa burime financiare shtesë, nuk do të jetë e mundur të sigurohen më shumë qendra të mbrojtjes civile dhe akoma më shumë aplikantë do të duhet të dëbohen në kantone, gjë që do të shkaktonte më shumë probleme.

Në këtë rast, kantonet do të duhet të marrin përsipër procedurat e azilit nga qeveria federale më herët. Kjo do ta bënte vendimin për azil edhe më të ngadalshëm dhe më të shtrenjtë, thotë Jans.