Lajme

Zvicrës frëngjisht-folëse i mungojnë shumë vendet në burgje

Shumica e ndërmarrjeve po arrijnë kufijtë e kapaciteteve të tyre, veçanërisht në kantonet e Gjenevës dhe Vaud. Burgjet zvicerane janë në prag të asfiksimit. Shkalla e banimit të tyre është rreth 95%. Aktualisht, 6,881 persona janë të burgosur, 7% më shumë se vitin e kaluar.

Situata është veçanërisht e tensionuar në Zvicrën frëngjishtfolëse. Nëse Jura, Valais dhe Fribourg mbeten nën 90%, situata është alarmante në kantonet e Gjenevës dhe Vaud, ku shkalla e zënies arrin mesatarisht 102.4%.

Shumë burgosje?

Për Julie de Dardel, një gjeografe e specializuar në politikën e burgjeve, shkaku i vërtetë është burgimi i tepërt. “Ne kemi shumë mundësi për paraburgim, veçanërisht në kantonin Vaud dhe Gjenevë, ku kombinohen dy fenomene: nga njëra anë, përdorimi i paraburgimit – me fjalë të tjera para gjykimit – është jashtëzakonisht i rëndësishëm. Nga ana tjetër, përdorimi i dënimeve të shkurtra për vepra të cilat në përgjithësi nuk janë shumë të rënda është shumë intensiv,” shpjegoi ajo të mërkurën në RTS në orën 19:30. Disa burgje po arrijnë norma rekord, si Bois-Mermet në Lozanë, ku arrin kulmin në 165%.

Më i larti në Zvicër

Një strukturë tjetër e veçuar: Champ-Dollon në Gjenevë. Institucioni më i madh i dënimit në Zvicrën që flet frëngjisht strehon deri në 530 njerëz në muaj. zgjidhja pa hyrë në një rrugë për të reduktuar përdorimin e paraburgimit Rritja e vazhdueshme e numrit të vendeve nuk na lejon t’i shpëtojmë kësaj spiraleje”, rithekson Julie de Dardel tashmë në fuqi në kantonet gjermanishtfolëse. Për momentin, njerëzit që flasin frëngjisht po fokusohen në burgje të reja. Për vitin 2030 janë duke u zhvilluar edhe disa projekte.