Lajme

143,000 franga kosto shtesë për ngrohjen

36 apartamente në dy ndërtesa apartamentesh në Huttwil do të paguajnë kosto shtesë që shkojnë në mijëra. Tani qiramarrësit po shkojnë në autoritetin e arbitrazhit.

Në Huttwil Bernë, rreth 36 qiramarrës morën një faturë për pagesë shtesë deri në 18,000 franga si kosto shtesë. Qiramarrësit tani po shkojnë në barrikadë dhe po çojnë 22 familje dhe akuza serioze tek autoriteti i arbitrazhit, njofton “Blick”.

Banori Dzevad Smajovic (46), i cili duhet të paguajë më shumë shpenzime shtesë, përkatësisht pothuajse 18,000, thotë në raport: “Ky është thjesht tmerr”. Qiramarrësit e tjerë duhet të paguajnë 5000, 6000 apo edhe mbi 8000 franga shtesë, të cilat janë grumbulluar vitet e fundit.

Katja B. (63) duhet të paguajë rreth 2000 franga.

“Ushqimi dhe gjithçka është bërë më e shtrenjtë. Unë nuk mund të përballoj 2000 franga shtesë si kosto shtesë.”

Por qiramarrësit nuk duan vetëm t’i pranojnë këto kosto. 22 familje janë mbledhur tashmë për të bërë pretendime serioze para autoritetit të arbitrazhit. Ndër të tjera, ata akuzojnë administratën për faturim të errët dhe arbitrar, si dhe flitet për oferta të pastra rip-off dhe decoy për apartamentet bosh në të cilat kthimi optimizohet përmes kostove shtesë, shkruan 20minuten.

Nëse arbitrazhi nuk arrin një marrëveshje, zëdhënësi i qiramarrësit Christoph Buchmann (50) është i sigurt: “Në skenarin më të keq, ne do të shkojmë në gjykatë”, siç thotë ai në “Blick”.

Sipas raportit, kosto të larta janë bërë për shërbimin e kujdestarit të ofruar nga një kompani e tretë. 36,000 franga tashmë zënë më shumë se gjysmën e pagesave në llogari për shumë apartamente.

Administrata me bazë në Cyrih, Croëdhouse komentoi për “Blick” si më poshtë: Pagesat në llogari u ranë dakord kur prona u mor me qira për herë të parë. “Në këtë moment në kohë, nuk kishte të dhëna empirike në lidhje me kostot operative të pronës dhe për këtë arsye nuk ka bazë për kostot e parashikuara shtesë,” tha zëdhënësi i Croëdhouse Michael Meier. Përveç kësaj, një praktikë rifaturimi është rregulluar, përcjell albinfo.ch.