Lajme

533 milionë numra telefoni dhe të dhëna personale të përdoruesve të Facebook-ut kanë rrjedhur në internet

Informacionet personale të rreth gjysmë miliardi përdoruesve të Facebook, përfshirë numrat e tyre të telefonit, janë postuar në një faqe në internet të përdorur nga hakerat, thonë ekspertët e sigurisë kibernetike.

Ka të dhëna për më shumë se 32 milionë llogari në Shtetet e Bashkuara, 11 milionë në Mbretërinë e Bashkuar dhe 6 milionë në Indi, raporton Businessinsider.

Informacioni duket të jetë i vjetër disavjeçar, por është një shembull tjetër i sasisë së madhe të informacionit të mbledhur nga Facebook dhe faqet e tjera të mediave sociale dhe kufijve se sa i sigurt është ai informacion.

Detajet në disa raste përfshijnë emrin e plotë, vendndodhjen, ditëlindjen, adresat e postës elektronike, numrin e telefonit dhe statusin martesor, shton Alon Gal.

Alon Gal, bashkëthemelues dhe shef teknik i Hudson Rock, një bazë e të dhënave unike të inteligjencës për krime kibernetike, bëri të ditur përmes llogarisë së tij në Twitter se mënyra se si u renditën të dhënat dhe u postuan në faqen e piraterisë këtë javë, e bën atë shumë lehtë të qasshëm për t’u shfrytëzuar nga kriminelët.

Kjo nuk është hera e parë që shumë prej numrave të telefonit të përdoruesve të Facebook gjenden të ekspozuar në internet. Në dhjetor të vitit 2019, një studiues ukrainas i sigurisë raportoi se gjeti një bazë të dhënash me emrat, numrat e telefonit dhe ID-të unike të përdoruesve të më shumë se 267 milionë përdoruesve të Facebook – pothuajse të gjithë me bazë në SHBA.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI