Lajme

60 mijë aksidente në pistat e skijimt në Zvicër çdo vit

Megjithëse numri i aksidenteve në sportet dimërore ka rënë vazhdimisht gjatë dhjetë vjetëve të fundit, mbi 60,000 njerëz ende pësojnë aksidente në dëborë çdo vit, shpesh duke përfshirë gjunjët ose duart e tyre.

Shumë vendpushime skish zvicerane festuan një fillim të suksesshëm të sezonit këtë vit për shkak të reshjeve të borës së javës së kaluar. Por me entuziastët e sporteve dimërore, pashmangshmërisht vijnë aksidentet – dhe ka mjaft prej tyre në sportet dimërore zvicerane, siç tregojnë statistikat federale.

Sipas Qendrës këshilluese për parandalimin e aksidenteve BFU, rreth 63,000 njerëz lëndohen gjatë skijimit dhe snowboarding çdo vit. Numri i lëndimeve ndryshon nga viti në vit dhe gjithashtu varet nga kushtet, me më shumë ose më pak njerëz në shpatet. Mesatarisht, aksidentet me ski dhe snowboard kushtojnë 600 milionë franga çdo vit, shkruan 20minuten.

Sipas BFU, numri i lëndimeve ka rënë që nga viti 2014 për shkak se ka më pak njerëz në shpatet zvicerane në përgjithësi.

“Pavarësisht nga kjo tendencë, nuk duhet harruar se skijimi dhe snowbordi janë sportet me rrezikun e tretë dhe të katërt më të lartë të lëndimeve serioze”, thotë Flavia Bürgi, asistente kërkimore në BFU.

Sezonin e kaluar të dimrit, rreth 14,000 njerëz u desh të trajtoheshin nga shërbimet e urgjencës pas një aksidenti në shpatet zvicerane. Sipas statistikave të transportit të lëndimeve, skiatorët më së shpeshti kujdeseshin për lëndimet e gjurit, ndërsa snoëboardistët shpesh dëmtonin kyçet e dorës.

Për të shmangur dëmtimet, parandalimi i aksidenteve i referohet rregullave FIS dhe SKUS: Për shembull, skijimi në mënyrë proaktive dhe mbrojtëse me një shpejtësi të rregulluar, vishni një helmetë dhe gjithashtu një mbrojtës të shpinës në parkun e borës, përcjell albinfo.ch.