Bota

820 milionё njerёz vuajnё nga uria

Raporti pёrmend si arsye kryesore tё mungesёs sё aksesit tek ushqimi: konfliktet, ndryshimin e klimёs dhe ekonominё e dobёt

Qёllimi i OKB-sё pёr ta shmangur urinё deri nё vitin 2030, po bёhet i parealizueshёm. Sёrish nё botё janё tё uritur gjithnjё e mё shumё njerёz, shkruan OKB nё raportin e fundit lidhur me stadin e sigurisё pёr ushqimin nё botё: 820 milionё njerёz vuajnё nga uria kronike, ndёr ta 149 milionё fёmijё nёn moshёn pesё vjeҁ, qё janё tё pazhvilluar nga mungesa e ushqimit.

Pёr 96 milionё njerёz “duhet tё vihen nё dispozicion ushqime ose t’u jepet atyre aksesi tek ushqimi, nё mёnyrё qё ata tё mos vdesin”, i tha DW-sё Cindy Holleman, njё nga autoret kryesore tё raportit. Autorёt e raportit vlerёsojnё se nё mbarё botёn ka rreth dy miliardё njerёz qё nuk kanё mjaftueshёm ujё tё pijshёm dhe ushqime.

Nё pёrqindje nё secilёn pjesё tё botёs janё tё prekura, prej kёsaj mё shumё gratё se sa burrat. Edhe tetё pёr qind e popullsisё nё Amerikёn e Veriut dhe nё Evropё janё tё prekur prej pasigurisё pёr ushqimin, përcjell albinfo.ch.

Shumica e njerёzve qё vuajnё prej urisё jetojnё nё Azi, 500 milionё syresh dhe nё Afrikё, 260 milionё, 90 pёr qind e tyre ndodhen nё Afrikёn e Subsaharasё.

“Pabarazia po shtohet nё mё shumё se gjysmёn e vendeve tё botёs. Sa mё e madhe pasiguria, aq mё e madhe edhe uria”, thotё Holleman nё bisedё pёr DW. Pёrballё tё uriturve nё botё qendrojnё, sipas  “World Wealth Report”, 18 milionё milionerё.

Raporti pёrmend si arsye kryesore tё mungesёs sё aksesit tek ushqimi: konfliktet, ndryshimin e klimёs dhe ekonominё e dobёt.

Pёr shmangien e urisё nё raportin e OKB-sё kёrkohet njё marrёveshje ndёrkombёtare, qё tё krijojё paqen dhe transformimin e qendrueshёm ekonomik, nё mёnyrё qё vendet nё zhvillim tё jenё nё gjendje pёr t’i luftuar mё mirё shkaqet e urisё.