Lajme

A do të mbarojë bllokimi më 22 mars apo jo: Parlamenti do të vendosë tani

Mbi të gjitha, Komisioni Ekonomik dëshiron të përshpejtojë hapjen dhe t`i bëjë të qasshme për njerëzit, të gjitha bizneset hotelierike, kulturore, të kohës së lirë dhe argëtuese

A ka mundësi që Dhoma Nacionale e Parlamentit të Zvicrës të detyrojë përfundimin e bllokimit më 22 mars? Deputetët janë duke zhvilluar debat të gjallë lidhur me këtë, raportojnë drejtpërdrejtë nga parlamenti, mediat zvicerane.

Mbi të gjitha, Komisioni Ekonomik dëshiron të përshpejtojë hapjen dhe t`i bëjë të qasshme për njerëzit, të gjitha bizneset hotelierike, kulturore, të kohës së lirë dhe argëtuese.

Në po këtë vijë janë edhe deputetët e djathtë dhe para së gjithash, ata të SVP-së.

Burgherr (SVP) bën thirrje për një zbutje të menjëhershme të bllokimit

Kështu, sipas  Thomas Burgherr nga SVP, numrat e koronës janë “jashtëzakonisht të shtrembëruar”. Fakti se vetëm rezultatet pozitive të testeve po llogariten, është skandaloz.

Ai ka bërë thirrje për një zbutje të menjëhershme të bllokimit. “Ne po shkatërrojmë prosperitetin tonë”, transmeton albinfo.ch. Numri i rasteve të kurorës po ulet, vështirësitë financiare po rriten, dhe restorantet madje po mbyllen , njëri pas tjetrit.

Deputeti tjetër i po kësaj partie, Aeschi kritikon faktin se vetëm rastet pozitive dhe jo ato negative paraqiten në statistikë, gjë që çon në një falsifikim. “Ne ju kërkojmë të llogaritni saktë shkallën e pozitivitetit në të ardhmen”, thotë Aeschi. Ai ka kërkuar po ashtu hapjen e tarracave për të vaksinuarit, në vendpushimet e skive.

Megjithatë, SVP duket se ka mbetur e vetmuar në kërkesat e saj për hapjen “turbo” (të shpejtë). Kjo pasi që shefgi i grupit püarlaentar të FDP, Beat Walti është shprehur kundër  hapjes pa u përmbushur kushtet e duhura.

Nga ana tjetër, deputeti i Partisë së Gjelbër, Balthasar Glättli bën thirrje për një ofensivë testimesh. Kantoneve duhet t’u jepet më shumë mbështetje në gjurmimin e kontakteve, sipas tij.

Jacqueline Badran (SP): “Kjo është arrogante”

Jacqueline Badran nga PS i konsideron “arrogante dhe të turpshme” kërkesat e pakicës së djathtë. Hapja shumë herët është e rrezikshme. Aplikimi i një sistemi tëngurtë “të semaforit”, gjithashtu nuk është i dobishëm. Kjo ide ka dështuar në Gjermani dhe Itali.

Berset mbron kursin e koronës

“Edhe ne duam të hapemi sa më shpejt të jetë e mundur” tha Berset duke ju drejtuar deputetëve. “Ne duam të kthehemi në normalitet në vitin 2021. Por ne gjithashtu kemi për detyrë të drejtojmë Zvicrën përmes kësaj stuhie “.

Prandaj, nuk ka kohë për debat të gjerë, siç ndodh zakonisht.

Berset shprehet kundër hapjeve të kërkuara “turbo”. Qeveria federale synon hapjen, të shoqëruar me vaksinime dhe testime, përcjell albinfo.ch. “Por as vaksinimi dhe as testet nuk vijnë brenda natës,” thotë Berset. “Kjo është arsyeja pse duhet të jemi të kujdesshëm”.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI