Financa

A mund të rriten pagat në Gjermani këtë vit?

Ekspertët e ekonomisë besojnë se plakja e popullsisë së vendit dhe hendeku i vazhdueshëm i aftësive mund të nënkuptojnë që punëtorët në Gjermani janë në pritje të pagave më të larta

Duke folur për të përditshmen gjermane Bild, Gabriel Felbermayr, kreu i Institutit për Ekonominë Botërore (IfW) në Kiel tha se “situata për punëtorët në Gjermani është më e mira që ka qenë në 30 vjet”. Sipas Felbermayr, plakja e popullsisë së Gjermanisë dhe mungesat e fuqisë punëtore do të thotë që pagat mund të rriten me rreth pesë përqind mesatarisht gjatë vitit të ardhshëm. Në industritë ku punëdhënësit po përpiqen të gjejnë punëtorë të mjaftueshëm, rritja e pagave mund të jetë edhe më e lartë, përcjell albinfo.ch.

“Nga viti 2023 më së voni, numri i punëtorëve në dispozicion gradualisht do të ulet për shkak të ndryshimit demografik,” shpjegoi ai. “Prandaj, kompanitë do të konkurrojnë për punonjësit më shumë sesa kanë për dekada të tëra.” Aktualisht, Gjermania ka pothuajse punësim të plotë, por kërkimi i dëshpëruar për punëtorë për të mbushur vendet e punës në industritë kryesore si inxhinieria dhe kujdesi shëndetësor është bërë një çështje kryesore për qeverinë dhe biznesin.

Në fund të gushtit të këtij viti, kreu i Agjencisë Federale të Punësimit të Gjermanisë tha se vendi po humbiste rreth 150,000 njerëz në moshë pune në vit dhe kishte nevojë për të paktën 400,000 emigrantë të rinj në vit për të mbyllur hendekun. “Gjermanisë po i mbarojnë punëtorët e aftë,” tha Detlef Scheele për Süddeutsche Zeitung, duke shtuar: “Në vitet e ardhshme, (humbja e punëtorëve) do të jetë shumë më dramatike.”

Kostoja e jetesës në rritje 

Përveç plakjes së popullsisë në Gjermani dhe mungesës së fuqisë punëtore, Felbermayr tha se një rritje e pagës minimale nga 9.30 € në të paktën 12 € – një politikë që është marrë nga partitë si të Gjelbrit dhe SPD – dhe inflacioni më i lartë gjithashtu do të kontribuonte në pagat rriten ndjeshëm më shumë se më parë. Në vitet e mëparshme, pagat në përgjithësi janë rritur vetëm midis 2.5 dhe tre përqind. Ndërkohë, çmimet e artikujve të përditshëm si ushqimi dhe mallrat shtëpiake janë rritur ndjeshëm.

Vetëm në gusht, çmimet u rritën me 3.9 përqind në Gjermani dhe me tre përqind në të gjithë Eurozonën në tërësi. Ekspertët presin që kjo shifër të vazhdojë të rritet në Evropë, duke arritur një kulm prej rreth 3.5 përqind në Nëntor. Siç ka raportuar The Local ditët e fundit, çmimet e energjisë elektrike dhe gazit po rriten në mënyrë dramatike për familjet në të gjithë Gjermaninë.

Deri më tani, rritja e kostos së jetesës nuk është shoqëruar me rritje ekuivalente të pagave, por me problemet e vazhdueshme të Gjermanisë për mungesën e punës, kjo mund të ndryshojë.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI