Integrimi

A po e lë Arbër Bullakaj politikën?

 Nuk bën të mos ketë shumëllojshmëri në parlamentet, administratat ose gjykatat, pasi ato duhet të pasqyrojnë popullsinë

Jo, thotë ai. Unë jam pronar i një kompanie inovative të IT -së të quajtur Dinnova AG, mirëpo jam fuqishëm i angazhuar në menaxhimin e Partisë Socialdemokrate (SP)  të Zvicrës, ku kryesisht drejtoj politikën kombëtare. Dhe në këtë kontekst dua ta trajtoj diskriminimin e sigurimit të makinës ndaj njerëzve pa pasaportë zvicerane. Nëse është e nevojshme, me një fushatë për mbledhjen e fondeve, ku ne pastaj i tërheqim kompanitë e sigurimeve në gjykatë.

Albinfo.ch ka zhvilluar një intervistë me politikanin Arbër Bullakaj, ku ai flet për një strategji diversiteti, duke filluar me vetë PS, sepse edhe nëse PS është më shembullorja nga të gjitha palët në lidhje me politikën e migrimit, pozicionet më të rëndësishme në këtë parti janë ende shumë pak të larmishme.

Albinfo.ch: Diaspora shqiptare e njeh Arbërin si politikan aktiv. Mirëpo shumë pak dihet për jetën e Arbërit jashtë politikës. Çfarë bëni e me se merreni?

A.Bullakaj: Unë jam një sipërmarrës me kohë të plotë pune dhe këtë vit festoj 10 vjetorin tim. Jam pronar i një kompanie inovative të IT -së, të quajtur Dinnova AG (qëndron për Inovacionin Dixhital) me seli në Bahnhofsstrasse në Cyrih. Ne zhvillojmë aplikacione, softuer, uebfaqe dhe dyqane online dsi he mbështesim kompanitë nga skicimi i idesë tek produkti i përfunduar dhe mirëmbajtja / servisimi pasues.

Ne gjithashtu bëjmë zhvillime inovative brenda shtëpisë. Për shembull, ne kemi zhvilluar një platformë regjistrimi të kohës që automatizon proceset e lodhshme dhe punonjësit mund të regjistrojnë me lehtësi kohën e tyre përmes celularit dhe madje t’u tregojnë atyre kontabilitetin e pagave, përfshirë marrëveshjet kolektive. Kjo i mbron ata dhe kompania nga ana e saj ka një proces shumë të optimizuar për regjistrimin e kohës, kontabilitetin e pagave dhe faturat e klientëve.

Albinfo.ch : Cilat janë temat që ju preukopojnë apo që do të dëshironit t`i shihnit ndryshe?

A.Bullakaj: Korona ka treguar se ne jemi ende prapa kur është fjala për strategjinë digjitale. Ne duhet ta ndryshojmë atë në mënyrë që Zvicra të mbetet gjithmonë lider në inovacion.

Albinfo.ch: Jeni shquar si politikan i guximshëm duke trajtuar tema të rënda që kanë të bëjnë me migracionin. Si e shihni gjendjen e komunitetit shqiptar sot në Zvicër?

A.Bullakaj : Popullsia me prejardhje shqiptare në Zvicër tani ka arritur mesataren e popullsisë dhe jeton një jetë me një identitet të shumëfishtë, në varësi të atyre më të fortëve ose më pak të fortëve, dhe është e lidhur mirë me popullatën zvicerane. Ne kemi pajtim mes dy kulturave dhe kemi mësuar të zhvillojmë një kompromis që u përshtatet të dyja “botëve”. Sidoqoftë, ne gjithmonë duhet të qëndrojmë aktivë dhe të provojmë veten në mënyrë disproporcionale. Kjo është një rrugë shkëmbore, por me mendësinë e duhur do të jetë një rrugë shpërblyese.

Megjithatë, diskutimet dhe artikujt e shumtë për shqiponjën dykrenare ose xhaketën e Xherdan Shaqiri mbi supe, tregojnë gjithashtu se ka ende forca që do të donin të na ndanin nga popullsia zvicerane apo edhe nga popullata evropiane. Qoftë nga lakmia e madhe financiare e mediave të caktuara, e identifikuar me “klikimet”, apo nga racizmi. Ka grupe që nuk na lejojnë të kemi sukses dhe për këtë arsye na luftojnë fuqishëm. Por siç ka thënë Mahatma Gandi një herë: “Së pari ata ju injorojnë, pastaj ju qeshin, pastaj ju luftojnë dhe më pas ju fitoni”. Kështu që unë jam optimist se do të pasojë një e ardhme pozitive, me kusht që të zgjedhim rrugën e konstruktivitetit, drejtësisë dhe modernitetit. Ne duhet të luftojmë padrejtësinë dhe në të njëjtën kohë të gëzojmë mbështetësit e shumtë brenda popullatës zvicerane.

Albinfo.ch: Cili është roli i Arbërit aktualisht në politikë?

Bullakaj: Aktualisht jam në menaxhimin e PS Zvicrës dhe kryesisht drejtoj politikën kombëtare. Ne trajtojmë çështje të rëndësishme siç janë të drejtat civile dhe politika e migrimit. Unë jam duke punuar në projekte të ndryshme dhe do të doja të trajtoja, për shembull, diskriminimin në sigurimin e makinave, ndaj njerëzve pa pasaportë zvicerane. Nëse është e nevojshme, me një fushatë për mbledhjen e fondeve, ku ne pastaj i tërheqim kompanitë e sigurimeve në gjykatë. Për më tepër, mungesa e diversitetit në politikë dhe administratë më shqetëson. Ekonomia aktualisht është shumë më e zhvilluar se politika dhe ky është një sinjal i fortë paralajmërues. Nuk bën të mos ketë shumëllojshmëri në parlamentet, administratat ose gjykatat, pasi ato duhet të pasqyrojnë popullsinë. Kështu që unë jam duke punuar në një strategji diversiteti këtu, duke filluar me vetë PS, sepse edhe nëse PS është më shembullorja nga të gjitha palët në lidhje me politikën e migrimit, pozicionet më të rëndësishme në këtë parti janë ende shumë pak të larmishme.

Për më tepër, unë jam nismëtar dhe bashkë-kryetar i shoqatës “Aktion Vierviertel”. Aktualisht jemi duke punuar në një nismë që do ta shtyjë Zvicrën nga demokracia prej tri të katërtave në katër të katërtat. Ne përjashtojmë një të katërtën e popullsisë nga demokracia dhe kemi ligjin më të rreptë të natyralizimit në Evropë. Kjo është e dëmshme për kohezionin dhe gjithashtu për një shtet i cili gjithmonë e konsideron demokracinë direkte si forcën e vet. Politika zvicerane është shumë pak autokritike dhe ne duam ta ndryshojmë atë me iniciativën, e cila mbështetet nga mesi i popullsisë dhe synon të sjellë më në fund një modernizim të të drejtave civile.

Albinfo.ch: Ku do ta shohim Arbërin pas 5 vjetëve, në biznes apo në politikë?

A.Bullakaj: Sa i përket biznesit, do të doja të zgjerohesha fuqishëm dhe të pozicionohesha ndërkombëtarisht në pesë vjet, me disa qindra punonjës. Unë dua të zhvilloj produkte me ekipin tim që mund të gjenden në tregun global.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI