Lajme

Aargau: Rritet numri i qytetarëve që nuk paguajnë sigurimin shëndetësor

Kushdo në Aargau që nuk dëshiron të paguajë faturat e sigurimit shëndetësor edhe pas një paralajmërimi dhe kërkese pagese, përfundon në të ashtuquajturën listë të zezë. Numri i këtyre rasteve në vitin 2023 është rritur ndjeshëm krahasuar me një vit më parë, raporton “Aargauer Zeitung”.

Kushdo që përfundon në këtë listë, duhet të jetojë me pasoja drastike. Ai do të trajtohet vetëm në raste urgjente mjekësore. Kantoni dëshiron të rrisë presionin për të siguruar që primet të paguhen në kohë.

Janë rreth 5,300 persona në këtë listë të pagesave me vonesë të primeve. Sipas “Aargauer Zeitung”, kjo është pothuajse 1200 më shumë se në fund të vitit 2022 dhe korrespondon me një rritje prej mbi 25 për qind.

Parlamenti kantonal vendosi në vitin 2022 që nuk do të jeni më në listë kaq shpejt. Në atë kohë, një mazhorancë foli në favor të një propozimi për të siguruar që në të ardhmen në listë të përfundojnë vetëm ata të siguruar që nuk duan të paguajnë primet e sigurimit shëndetësor – dhe jo ata që nuk mund të paguajnë.

Prandaj, banorët e Aargaut me të paktën një certifikatë humbjeje u hoqën nga lista në 2022 sepse supozohej se ata nuk do të ishin në gjendje të paguanin primet e tyre. Me ligjin e ri, i cili shpalli kambialin si provë falimentimi, më shumë se 5000 persona u zhdukën nga lista e zezë.

Nuk është plotësisht e qartë pse shumë më shumë njerëz tani po trajtohen vetëm në urgjencat mjekësore. Shërbimi social në Spreitenbach supozon gjithashtu se të rinjtë në moshë madhore preken veçanërisht sepse i shpenzojnë paratë e tyre gabimisht nga injoranca. “Ata jetojnë përtej mundësive të tyre, sepse nuk kanë mësuar se çfarë pasojash mund të kenë faturat e papaguara”, citohet të ketë thënë shefi i shërbimit social atje.

Përveç kësaj, shumë njerëz nuk e dinë se si funksionon sistemi i sigurimeve shëndetësore. “Ata mendojnë se duhet të paguajnë vetëm nëse shkojnë te mjeku.” Në të kundërt, ka shumë pak njerëz që nuk paguajnë qëllimisht primet e sigurimit shëndetësor, sepse i konsiderojnë ato shumë të shtrenjta.

Dobia e listave të zeza është e diskutueshme. Këshilli Federal dhe organizata e industrisë së siguruesve shëndetësorë zviceranë, Santésuisse, rekomandojnë heqjen.

Megjithatë, Ligji i Sigurimeve Shëndetësore vazhdon të lejojë kantonet të ofrojnë trajtim urgjent vetëm për njerëzit me prime të hapura të sigurimit shëndetësor. Rreth 35,000 njerëz ishin në lista të tilla në gjithë Zvicrën në fillim të vitit 2019. /Blick