Lajme

Anëtarët e NATO-s po armatosen

Aleanca e mbrojtjes së Atlantikut të Veriut po i afrohet objektivit të saj të shpenzimeve.

Duke filluar nga ky vit, një pjesë e madhe e vendeve të NATO-s do të shpenzojnë rreth dy për qind të prodhimit të tyre të brendshëm bruto (PBB) për mbrojtjen. Duke përjashtuar inflacionin dhe luhatjet e kursit të këmbimit, flitet për një rritje mbi dhjetë për qind krahasuar me vitin 2023.

Objektivi u formulua për herë të parë në vitin 2002. Në atë kohë, aleanca e mbrojtjes ftoi Bullgarinë, Rumaninë dhe Sllovakinë të anëtarësoheshin në NATO. Kushti: investime të mjaftueshme në mbrojtje. Dy për qind e PBB-së u vendos si udhëzues. Për ta bërë të drejtë, kjo iu rekomandua edhe të gjithë anëtarëve të tjerë të NATO-s. Objektivi prej dy për qind u vendos më pas në samitin e NATO-s të vitit 2014 në Uells. Gjashtë muaj më parë, Rusia kishte aneksuar Krimenë. Në atë kohë ishte vendosur veçanërisht se të gjitha shtetet e NATO-s do të synonin të lëviznin drejt udhëzimit prej dy për qind brenda dhjetë vjetëve.

Që nga sulmi rus në Ukrainë në shkurt 2022, shumë anëtarë të NATO-s kanë rritur ndjeshëm shpenzimet e tyre ushtarake. Sipas një raporti të fundit të NATO-s, 23 nga 32 partnerët e aleancës pritet të përmbushin objektivin prej dy për qind këtë vit. Kjo përfshin Gjermaninë për herë të parë. Liderët në kuotë janë Polonia me shpenzime për mbrojtjen prej 4,12 për qind të PBB-së dhe Estonia me 3,43 për qind. Kështu të dyja vendet janë përpara SHBA-së, e cila sipas vlerësimeve të fundit duhet të arrijë në 3.38 për qind në vitin 2024.

Në fund të renditjes janë vende si Spanja, Sllovenia dhe Luksemburgu, të cilat aktualisht janë nën 1.3 për qind. Belgjika (1,30 për qind), Kanadaja (1,37 për qind), Italia (1,49 për qind) dhe Portugalia (1,55 për qind) gjithashtu do të humbasin objektivin e NATO-s për një kohë të gjatë.

Të ashtuquajturat “boshllëqe të aftësive” nuk janë në të njëjtin vend për të 32 anëtarët e NATO-s: “Për disa, mungesa e trupave është një problem – kjo është arsyeja pse në disa vende futja ose rifutja tani po diskutohet për rekrutimin”, thotë Fredy Gsteiger, korrespondent diplomatik për SRF. “Për të tjerët, ka dobësi në strukturën, organizimin ose logjistikën e forcave të armatosura. Dhe në shumë vende, sistemet e armëve janë të vjetruara dhe në disa raste vetëm me përdorim të kufizuar.” Varësisht se ku qëndron problemi kryesor, trajtohen fusha të ndryshme.

“Duhen vite përpara se rritja e buxhetit të mbrojtjes të bëhet operacionalisht efektive,” shpjegon Gsteiger. Për shembull, prokurimi i sistemeve të reja të armëve kërkon shpesh një dekadë. “Pra, forca luftarake e NATO-s po rritet vetëm me hapa të vegjël.” Sipas mendimit të shumë ekspertëve, aleanca aktualisht nuk do të ishte në gjendje të zhvillonte me sukses një luftë të madhe dhe të zgjatur në kontinent. Kjo është për shkak se prokurimi i armëve dhe municioneve në vendet e NATO-s është kryesisht i orientuar në kohë paqeje.

Prandaj, furnizimet janë të ngushta. Gsteiger përfundon: “Rritja e buxheteve të mbrojtjes dhe fakti që shumë shtete të NATO-s sapo kanë arritur objektivin prej dy për qind nuk do të çojnë në fuqi më të madhe luftarake brenda natës, por vetëm në një afat të gjatë.”/RTS