Shqipëria

Argumentet kundër kërkesës së Holandës për heqjen e vizave Shqipërisë

Megjithatë, edhe nëse vlerësimi i Komisionit Europian do të rezultonte në një iniciative për pezullimin e regjimit pa viza për Shqipërinë, vendet anëtare do të përballeshin sërish me dilemën e madhe nëse kjo zgjidhje do të arrinte t’ua ndalonte me sukses bandave kriminale hyrjen në BE, apo thjesht do të izolonte qytetarët e thjeshtë shqiptarë nga pjesa tjetër e Europës.

Shkeljet e kryera nga shtetasit shqiptarë që kane tërhequr vëmendjen e zyrtarëve dhe të publikut këto vitet e fundit, variojnë nga drejtimi i biznesit të kokainës tek emigracioni i paligjshëm.

Ata që janë kundër rikthimit të vizave, kanë tentuar të tregojnë se rivendosja e tyre nuk do t’i shkurajonte personat që janë të vendosur ndërkohë të shkelin ligjin, thotë Wouter Zweers, studiues në Institutin Holandez të Marrëdhënieve Ndërkombëtare ‘Clingendael’.

Ekziston një bindje e gjerë se kriminelët profesionistë nuk do të ndalen nga kalimi i kufijve europianë vetëm nga rivendosja e regjimit të vizave, shton ai, duke kujtuar se ky ishte argumenti i paraqitur nga një deputet i Partisë liberale progresiste D66, shkruan TCH, përcjell Albinfo.ch.

Në shkrimin e publikuar në portalin europian “Vestern Balkans”, bëhet nga ana tjetër edhe krahasimi me Mbretërinë e Bashkuar, e cila nuk lejon udhëtim pa viza për Shqipërinë, e megjithatë ka probleme më të mëdha me kriminalitetin shqiptar sesa Holanda.