Ekspozita

Artisti Shuk Orani “ndryshon” historinë e godinës emblematike në Hamburg

Artisti Shuk Orani, me projektin e tij artistik vulos me vetëdije artin e tij në shtresat arkitektonike përgjatë historisë së objektit në “Balindamm 17”

I vendosur në godinën Ballindamm 17 shekullor dhe nën rinovim, ky projekt i ri i artit në shkallë të gjerë nga artisti konceptual me bazë në Hamburg Shuk Orani është një mural që zë mbi 12 metra hapësirë të brendshme muri në një nga zonat e ndërtimit në katin përdhes.

Kjo ndërtesë zyrash ndodhet në një vend historik në shëtitoren pranë liqenit Alster dhe aktualisht është e zhveshur e cila pret për t’u rigjallëruar si një pjesë e pasurive të paluajtshme të shekullit të 21-të. Duke ndërhyrë në këtë proces, në një hapësirë të shënuar për restorante të nivelit të lartë dhe shitje me pakicë, murali mund të shihet si një injeksion oportunist i artit në një mjedis që është në ndryshim.

“Pëlhura” e Oranit këtu është muri i bardhë, i ashpër dhe i shpërndarë me tekstura të ndryshme. Zonat e suvatuara dhe të betonuara ofrojnë zona gjeometrike të formuara lirshëm duke e bërë të qartë se muret nuk janë vërtet të zhveshura ose të përgatitura për lyerje, por të strukturuara dhe sfiduese. Kjo kanavacë kërkon një dorë të fortë artistike dhe plotësohet siç duhet me një imazh ekspresionist të guximshëm, abstrakt që në disa vende arrin mbi 4 metra lartësi.

Dhoma me tarraca sugjeron fuqishëm lëvizjen dhe e fton shikuesin të udhëtojë përgjatë gjatësisë së muralit. Zonat e theksuara pikturale me tranzicion ngjyrash në mënyrë kromatike – në njërin skaj, një tendencë për ngjyrat kryesore dhe në anën tjetër, një gamë më e kufizuar dhe me atmosferë. Lartësia e arritur në aplikimin e ngjyrës sugjeron kufijtë artistikë dhe fizikë të punës në këtë mjedis, por vija e drejtë bazë e muralit ofron një kundërvënie artistike me shumë linja vertikale dhe horizontale që gjenden në këtë hapësirë.

Murali është në fakt ndërhyrja e Oranit në arkitekturën e Ballingdamm 17 dhe një proces pune brenda formatit që gjendet atje. Ai demonstron tensionin midis veprimit në një hapësirë alternative për pikturë dhe përballjes me rregullat e vendosura nga ajo hapësirë. Edhe pse i përkohshëm në natyrë dhe i frymëzuar nga natyra e përhershme e artit dhe arkitekturës, projekti ofron një të ardhme për vete dhe një vepër arti që kapërcen kufijtë arkitekturorë. Ai “banon” tani në një hapësirë kalimtare, kryesisht pa njerëz dhe në mure të cilat së shpejti do të rinovohen për jetën e re të ndërtesës. Është e pritshme se arti do të vuloset pasi kantieri i ndërtimit të arrijë në përfundimin e tij.

Duke ditur ndryshimet arkitekturore, vepra artistike e Oranit mund të qëndrojë e mbuluar dhe duke pritur për një zbulim të ardhshëm dhe një audiencë të ardhshme kur ndryshimi të ndodhë në Ballingdamm 17.

Hapja e ekspozitës: 24.06.2022

Ballindamm 17, 20095 Hamburg, nga ora 19:00

Për më shumë informacion vizitoni shukorani.comartnet.com dhe ndiqni në Instagram @shuk_orani.

Mbështetësit e këtij projekti:

Organizimi: Yana Natascha Hagel
Asistent artisti: Ray Juster,

Planifikimi i Art-Space: Ardiana Kastrati- Orani – Arkitekt