Lajme

Asnjë rritje në normën e qirasë në Zvicër

Sistemi i normës së interesit referencë të qirasë u prezantua në vitin 2008

Çdo tre muaj rishikohet norma e interesit e përdorur për caktimin e qirave në Zvicër. Nëse bie, disa qiramarrës kanë të drejtë të kërkojnë ulje të qirasë. Nëse rritet, pronarët mund të rrisin qiratë. Këtë herë norma mbeti në 1.25%, por duket se do të rritet vitin e ardhshëm, përcjell albinfo.ch.

Norma e interesit e përdorur për të vendosur normën e referencës është norma mesatare për kreditë hipotekare zvicerane të papaguara më 30 shtator 2022. Norma mesatare ishte 1.18%, nga 1.17% nga tremujori i dytë i 2022. Norma mesatare aktuale rrumbullakoset më pas në tremujori më i afërt i përqindjes, duke e çuar 1.18% në 1.25%, i njëjti nivel i vendosur në fund të tremujorit të dytë.

Sistemi i normës së interesit referencë të qirasë u prezantua në vitin 2008. Që atëherë ajo ka rënë nga 3.5% në 1.25%. Gjatë kësaj periudhe nuk është ngritur kurrë.

Megjithatë, ndryshimet në normë janë të vonuara dhe norma e referencës pritet të rritet vitin e ardhshëm kur llogaritja të arrijë realitetin aktual të normave më të larta. Llogaritja është bërë duke mesatarizuar të gjitha hipotekat ekzistuese të të gjitha kohëzgjatjeve. Kjo ngadalëson ritmin e rregullimit sepse hipotekat 10-vjeçare të vendosura kur normat ishin të ulëta do të mbeten në llogaritje për 10 vjet. Duhet kohë që hipotekat e reja më të shtrenjta të zbehin efektet e hipotekave afatgjata të kaluara me norma të ulëta. Ky efekt ndodh edhe kur normat lëvizin në drejtimin tjetër, përcjell tutje albinfo.ch.

Normat për hipotekat e reja janë rreth 2.5% për 2 vjet dhe rreth 3% mbi 12 vjet, sipas Credit Suisse. Këto norma aktuale të hipotekave janë shumë më të larta se norma e referencës së qirasë prej 1.25% dhe pritet të rrisin normën mesatare ndërsa grumbullohen.

Norma e ardhshme e referencës së qirasë pritet në 1 mars 2023 dhe disa ekspertë presin që ajo të jetë 1.5%.