Lajme

Avioni që Zvicra e bleu 6 miliardë franga bën shumë zhurmë, ankohen banorët

Blerja e një avioni luftarak kërkon rreth 20 vjet. Të paktën në rastin e F-35A amerikane, të cilit Këshilli Federal i dha kontratën në verën e vitit 2021.

Nëse gjithçka shkon sipas planit, avioni i ri që do të zëvendësojë flotën F/A-18 do të dorëzohet në vitin 2030. Avioni luftarak i prodhuesit amerikan Lockheed Martin, i cili i kushton Zvicrës 6 miliardë franga, ka edhe disavantazhe.

Për shembull, nuk lejohet të fluturojë gjatë stuhive dhe është më i zhurmshëm se avioni i mëparshëm luftarak i Zvicrës, F/A-18, transmeton albinfo.ch.

Zyra Federale e Armatimeve (Armasuisse) tani ka informuar komunitetet e prekura se sa zhurmë është. Ka fusha ajrore ushtarake në Meiringen BE, Emmen LU dhe Payerne VD, dhe popullsia do të dëgjojë rregullisht avionin me zë të lartë duke u ngritur dhe ulur.

Qeveria federale siguron se ndotja akustike do të mbetet afërsisht e njëjtë. Ky ishte rezultat i një vlerësimi së bashku me institutin e testimit të materialeve Empa dhe prodhuesin. Avioni i ri është më i zhurmshëm, por fluturon më pak. Gjithashtu u testuan metoda të ndryshme nisjeje me kënde të ndryshme ngjitjeje.

Në Emmen, ndotja akustike mbetet afërsisht e njëjtë, në Meiringen zvogëlohet lehtë dhe në Payerne rritet pak, shkruan Armasuisse në njoftimin për shtyp.

“Kritika në mesin e popullatës është rritur”

Megjithatë, njerëzit janë veçanërisht të shqetësuar në Bernese Oberland, ku sipas informacioneve federale zhurma pritet të ulet. “Ndotja akustike për popullsinë ka qenë shumë e lartë për vite me radhë, dhe me avionin më të zhurmshëm, kjo ndotje do të vazhdojë të rritet”, thotë Daniel Studer, kryebashkiak i Meiringen.

Fakti që avioni fluturon më pak nuk e ndryshon faktin që ngjarja individuale, pra ngritje apo ulje përkatëse, është shumë e zhurmshme dhe stresuese për banorët.

Këshilli vendor ka frikë nga efektet negative në cilësinë e jetës dhe shëndetin e popullatës; këto nuk do të trajtohen nga qeveria federale. “Ndotja akustike është reduktuar në një vlerë mesatare.”

Opinionet ndryshojnë mes popullatës, thotë Studer, dhe aeroporti është gjithashtu një punëdhënës i madh. Por ka një shqetësim të madh, sidomos tek ata që janë më të prekurit. “Këshilli vendor është i mendimit se frika dhe reagimet kritike në mesin e popullatës janë shtuar.