Shkurt.ch

Avokati i viktimave pohon se fatkeqësia Bondo ishte parashikuar

Avokati i familjeve të njerëzve që kanë vdekur në rrëshqitjen e tokës të vitit 2017 Bondo pretendon se ka pasur shenja të përparuara të fatkeqësisë dhe se masat e nevojshme të sigurisë nuk janë marrë.

Në një letër dërguar radios zvicerane SRF të premten, ai kundërshton përfundimin e mëparshëm nga autoritetet gjyqësore të kantonit Graubunden se fatkeqësia nuk mund të parashikohej, prandaj askush nuk mund të akuzohej për neglizhencë.

Avokati shkruan se masat e marra dy javë përpara rrëshqitjes së dheut treguan se lëvizjet e një mase të paqëndrueshme shkëmbore në malin Peng Cengalo ishin rritur ndjeshëm. Ekspertët parashikuan se do të kishte një rrëshqitje të madhe në javët apo muajt e ardhshëm dhe autoritetet nuk do të merrnin masat e nevojshme të sigurisë, thotë ai.

Tani do të jetë deri në gjykatën kantonale Graubunden për të vendosur nëse do të rihapë rastin.

Në gusht të vitit 2017, tre milionë metra kub u rrëzuan nga mali i Piz Cengalo në Zvicrën lindore, duke shkaktuar një rrëshqitje të thellë në luginë. Ajo ishte rrëshqitja më e madhe në Zvicër në mbi 130 vjet, përcjell Albinfo.ch.

Tetë udhëtarë nga Gjermania, Austria dhe Zvicra u vranë dhe disa shtëpi u shkatërruan në katastrofë. Rreth 500,000 metra kub rrënojash dhe baltësh rrjedhën poshtë Val Bondasca në Bondo dhe vendbanimet përreth të Promontogno, Sottoponte dhe Spino.