Lajme

Bakteret gjenden në 5% të sallatave në Zvicër

Kimistët kantonalë morën mostra në 205 sallata në gjithë vendin dhe zbuluan se 5% ishin të kontaminuara në një nivel që paraqet një rrezik për shëndetin

Një studim i botuar këtë javë raportoi gjetjen e baktereve në 5% të sallatave të perimeve dhe frutave të mbledhura nga restorantet, shitësit me pakicë dhe hotelierët në Zvicër, raportoi RTS.

Kimistët kantonalë morën mostra në 205 sallata në gjithë vendin dhe zbuluan se 5% ishin të kontaminuara në një nivel që paraqet një rrezik për shëndetin. Mostrat u morën midis majit dhe shtatorit 2022.

Në vend që të zgjidhnin rastësisht sallatat, u zgjodhën fruta me rrezik të lartë, si pjepri. Për shkak të aciditetit të tyre të ulët, këto fruta kanë më shumë gjasa të përmbajnë baktere.

Rezultatet ishin dukshëm më të këqija sesa pritej. Dy bakteret e gjetura ishin stafilokoku dhe listeria. Nuk u zbulua salmonela, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Dhe ndërsa stafilokokët priren t’i bëjnë njerëzit të sëmuren lehtë, listeria në disa raste mund të vrasë ata më të rrezikuarit, duke përfshirë njerëzit më të moshuar të brishtë ose shumë të rinj. Gjithashtu mund të shkaktojë që gratë shtatzëna të humbasin foshnjat e tyre.

Koha, temperatura dhe ndotja janë faktorët kryesorë të rrezikut.

Prodhuesit e produkteve të kontaminuara u informuan në mënyrë që të gjenin burimin e kontaminimit dhe të rregullonin problemin. Në të njëjtën kohë, kantonet thanë se planifikojnë të përmirësojnë testimin për të zvogëluar rreziqet.