Lajme

BE jep 1 miliard euro ndihmë humanitare për Afganistanin

Bashkimi Evropian ka lajmëruar se do të përmirësojë paketën e ndihmës humanitare për Afganistanin. Paketa me vlerë 1 miliard euro do të kujdeset për pasojat e marrjes së kontrollit të vendit nga talebanët.

Paketa e re bazohet në 300 milionë euro, të cilat tashmë ishin rënë dakord për të mbështetur popullsinë civile të vendit, për të mbrojtur të drejtat e njeriut dhe për të çuar përpara fushatën e vaksinimit anti-COVID. Komisioni Evropian tani do të shtojë 250 milionë euro shtesë për qëllime të ngjashme.

Këto 550 milionë euro ndihmë do të kanalizohen përmes organizatave ndërkombëtare që punojnë brenda Afganistanit. Pjesa e mbetur prej 450 milionë eurosh nuk është caktuar ende për objektiva konkrete.

Brukseli ka thënë se është gati të mobilizojë para për vendet fqinje, si Irani dhe Pakistani, për t’i ndihmuar ata të presin afganët e zhvendosur dhe të kundërshtojnë një rritje të re të aktivitetit terrorist dhe krimit të organizuar në rajon. Ky plan mbështetës ende nuk është hartuar dhe do të varet nga evoluimi i situatës.

Deri më tani, asnjë lëvizje e madhe e njerëzve që largohen nga Afganistani nuk është zbuluar, por Bashkimi Evropian nuk dëshiron të rrezikojë të kapet në befasi. Menjëherë pas rënies së Kabulit, ministrat kombëtarë nga 27 vendet anëtare ranë dakord të rrisin mbështetjen financiare për vendet fqinje për të shmangur përsëritjen e krizës së migrimit të 2015-ës, kur më shumë se një milion azilkërkues, shumë prej të cilëve vinin nga Afganistani, papritmas mbërritën në kufijtë e jashtëm të BE -së./Euronews


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI