Lajme

Pas skandalit të Credit Suisse, kërkohet një ‘rishikim’ për Zvicrën

Grupi më i madh politik në Parlamentin Evropian ka bërë thirrje për një rishikim të praktikave bankare të Zvicrës dhe për përfshirjen e mundshme të vendit në listën e zezë të parave të pista të Bashkimit Evropian pas rrjedhjeve të dokumenteve të Credit Suisse, përcjell albinfo.ch.

Të dielën mediat publikuan rezultatet e hetimeve për rrjedhjen e të dhënave në mijëra llogari të mbajtura në bankë në dekadat e fundit dhe thanë se ato dukej se tregonin se klientët përfshinin dhunues të të drejtave të njeriut dhe biznesmenë nën sanksione.

Një hetim global nga organet e medias ka zbuluar dhjetëra llogari në Credit Suisse që dyshohet se mbahen nga zyrtarë dhe kriminelë të korruptuar. Credit Suisse, banka e dytë më e madhe në Zvicër, u tha se hodhi poshtë çdo akuzë për keqbërje dhe se raportet e medias bazoheshin në “informacione të pjesshme, të pasakta ose selektive të nxjerra jashtë kontekstit”.

Partia Popullore Evropiane (EPP), grupimi konservator që mban numrin më të madh të vendeve në Parlamentin Evropian, të hënën i bëri thirrje Komisionit të BE-së që të “rivlerësojë Zvicrën si një vend me rrezik të lartë të pastrimit të parave” si pjesë e një rishikimi tjetër i listës. Komisioni Evropian, i cili është përgjegjës për hartimin dhe shqyrtimin e listës, nuk pranoi të komentojë deklaratën e PPE. Një zëdhënës vuri në dukje faktin se lista u përditësua muajin e kaluar dhe nuk ishte caktuar kohë për rishikimin e radhës.

“Sot, Zvicra përmbush të gjitha standardet ndërkombëtare për shkëmbimin e informacionit në çështjet tatimore dhe në luftën kundër pastrimit të parave, terrorizmit dhe korrupsionit”, tha Sekretariati Shtetëror i Ministrisë së Financave në një deklaratë të dërguar me email, përcjell tutje albinfo.ch.