Të tjera

Bëhet thirrje për armëpushim në gjithë botën gjatë Lojërave Olimpike

Shtatë demokracitë kryesore të industrializuara në botë bënë thirrje që palët ndërluftuese të lënë armët gjatë Lojërave Olimpike të kësaj vere në Paris.

Në fund të samitit të krerëve të shteteve dhe qeverive të Grupit të Shtatshes (G7), mikpritësja Giorgia Meloni, kryeministrja e Italisë, tha se i gjithë grupi është në favor të uljes së armëve gjatë lojërave.

Kjo kërkesë është përfshirë edhe në deklaratën përfundimtare zyrtare.

Lojërat Olimpike të Parisit fillojnë më 16 korrik dhe përfundojnë më 11 gusht.

Meloni tha se ideja e një armëpushimi të ri olimpik ishte paraqitur nga Franca në diskutimet e G7-ës.

Grupi përbëhet nga SHBA-ja, Britania, Gjermania, Franca, Italia, Japonia dhe Kanadaja.

“Ishte një propozim i mirë që u pranua unanimisht”, tha Meloni.

Megjithatë, duke pasur parasysh luftërat e shumta në Ukrainë, Lindjen e Mesme dhe rajone të tjera të botës, ideja nuk konsiderohet të ketë shumë shanse për sukses.

Tradita kthehet në lojërat në Greqinë antike.

Në atë kohë u ra dakord për një armëpushim që filloi shtatë ditë para fillimit të lojërave dhe përfundoi shtatë ditë pas përfundimit të tyre.

Kjo ishte për të siguruar që të gjithë atletët të mbërrinin dhe të largoheshin të sigurt.