Lajme

Berna, kryeqyteti zviceran i grave në politikë

Berna, shpesh i lënë në hije nga pikëpamja kulturore dhe politike nga Cyrihu, Gjeneva dhe Baseli, është një pararojë kombëtare dhe globale kur bëhet fjalë për gratë në politikën lokale.

Muajin e kaluar, kur 80 anëtarët e Parlamentit të qytetit të Bernës u takuan për seancën e tyre të parë të vitit, kishte 20 fytyra të reja mes tyre: gjysma ishin nën 30 vjeçe dhe pothuajse të gjitha ishin gra.

Rreth 18 deputete të reja u votuan në prag të një rritjeje të paparë në zgjedhjet lokale nëntorin e kaluar, duke e çuar numrin e përgjithshëm të grave në qytetin “Stadtrat” ​​ose Parlamentin e qytetit në 55, ose 70% – një rekord në vend.

“Kjo është një situatë vërtet e jashtëzakonshme”, thotë Martina Mousson, një analiste politike nga instituti i sondazheve gfs.bern.

Në gjithë Zvicrën përqindja mesatare e grave në parlamentet e qyteteve është 32%, ndërsa në parlamentet kantonale është 30%, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI