Lajme

Bizneset e vogla zvicerane janë objektivat kryesore për falsifikuesit

Tregtia e mallrave të falsifikuara dhe kopjeve pirate është një problem i madh për firmat e vogla dhe të mesme (SME) në Zvicër, tregon një raport global, përcjell albinfo.ch.

Midis 2011 dhe 2019, SME-të zvicerane përbënin 13% të konfiskimeve globale të mallrave të falsifikuara, sipas një raporti të publikuar të martën nga Observatori Evropian për Shkeljet e të Drejtave të Pronësisë Intelektuale dhe Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD).

Në një renditje, kombi alpin doli i dyti pas SME-ve amerikane, të cilat përbënin mbi gjysmën e të gjitha mallrave të konfiskuara të falsifikuara gjatë asaj periudhe. Italia (11% e konfiskimeve), MB (7%) dhe Franca (4%) ishin ndër pesë objektivat kryesore.

Kompanitë e mëdha zvicerane, me më pak se 5% të konfiskimeve globale, nuk u prekën aq nga falsifikuesit sa SME-të.

Raporti tregoi se disa NVM ishin shumë më të cenueshme ndaj falsifikimit sesa kompanitë më të mëdha. Këto përfshinin kompanitë aktive në veshje (29% e konfiskimeve midis SME-ve kundrejt 16% për firmat e mëdha), prodhimi i orës (11% kundrejt 7%) dhe sektorët e makinerive (3% kundrejt 1%).

“Kjo reflekton dallimet në rëndësinë e NVM-ve në sektorë të ndryshëm të prodhimit. Për shembull, roli relativisht i rëndësishëm që luajnë orët në tregtinë e mallrave të falsifikuar që prek SME-të është pjesërisht i lidhur me praninë e fortë të SME-ve në industrinë zvicerane të prodhimit të orës”, thuhet në raport, përcjell tutje albinfo.ch.