Lajme

Brexit-i, shpërqendrim nga problemet e vërteta ekonomike të Mbretërisë së Bashkuar

Shenjat e krizës financiare të vitit 2008 ende nuk janë shëruar tërësisht, e ekonomia e Mbretërisë së Bashkuar tani po përballet me një nga rëniet më të mëdha ekonomike të shkaktuara nga pandemia. Rënia vjen së bashku me një shkëputje potencialisht përçarëse me partnerin e saj më të madh tregtar, Bashkimin Evropian, ku Brexit përfundon më 31 dhjetor.

Për disa kritikë, trazirat janë vetëm një kapitull tjetër në sagën e gjatë të shkatërrimit të ekonomisë së Britanisë. Por, rënia nuk është e pashmangshme.

Për një vend të mësuar mirë me menaxhimin e krizave afatshkurtra, Mbretëria e Bashkuar do të duhet të rizbulojë sensin e një periudhe afatgjatë nëse kërkon të rifreskojë pozicionin e saj si një central elektrik. Ekonomia e drejtuar nga financat e Mbretërisë së Bashkuar kurrë nuk u tërhoq me të vërtetë pas krizës globale të kredisë. Rritja e produktivitetit – e cila është jetike për përmirësimet afatgjata të standardeve të jetesës – ka qenë kryesisht e ndenjur.

Rajonet veriore post-industriale vazhdojnë të mbeten prapa qendrave urbane jugore. Që nga viti 2008, rritja e pagave dhe investimet në biznes ka qenë gjithashtu ndër më të dobëtat në të gjithë kombet e zhvilluara. Ndërkohë, vitet e trazirave politike rreth mënyrës së largimit nga BE kanë tërhequr vëmendjen nga ‘sëmundjet’ themelore ekonomike të vendit.

Pandemia COVID-19 ka ardhur qartë në kohën më të keqe të mundshme. Në tremujorin e dytë të vitit 2020, aktiviteti ekonomik u tkurr me rreth një të pestën, duke tejkaluar rënien prej 10 përqind në të gjithë kombet në Organizatën për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim si një e tërë.

Skema e granteve emergjente e qeverisë dhe kredive fillon të mbarojë në muajt e ardhshëm.

Dhe kështu, perspektiva për një shërim të shpejtë duket e zymtë. Dhe kjo është edhe pa llogaritur rrezikun e valëve të mëtejshme të shpërthimeve COVID-19 dhe përpjekjet për të menaxhuar borxhin prej 2.6 trilion dollarësh, shkruan foreignpolicy, përcjell albinfo.ch