Tematike

Çfarë duhet të dini për ditën e “Falënderimeve” të Zvicrës

Dita Federale Zvicerane e Falënderimeve, Pendimit dhe Lutjes është sot, më 17 shtator.

Çdo vit, e diela e tretë e shtatorit shënon Ditën Federale të Falënderimeve, Pendimit dhe Lutjes në Zvicër, e njohur në vend si Eidgenössischer Dank-, Buss- und Bettag (gjermanisht), Jeûne federale (frëngjisht), Digiuno federale (italisht) dhe Rogaziun federala (romanisht), shkruan TheLocal.

Dita Federale Zvicerane e Falënderimeve, Pendimit dhe Lutjes festohet si një ditë solidariteti dhe vëllazërimi, duke bashkuar njerëzit dhe duke u treguar adhuruesve se ata kanë një përgjegjësi të përbashkët për njëri-tjetrin dhe botën.

Në Zvicër, dita e parë mbarëkombëtare e Ditës Federale të Falënderimeve, Pendimit dhe Lutjes u zhvillua më 8 shtator 1796.

Megjithatë, vetëm në vitin 1832 zviceranët vendosën ta mbanin festimin çdo të tretën të diele të shtatorit, përcjell albinfo.ch.

Dita fitoi edhe më shumë rëndësi me themelimin e shtetit federal në 1848 – dhe kjo nuk ishte një arritje e lehtë. Shteti i ri i atëhershëm ishte i brishtë në strukturën e tij dhe paqja fetare mes katolikëve dhe protestantëve ishte ende në terren të lëkundshëm.

Më pas u theksua se Dita Federale e Falënderimeve, Pendimit dhe Lutjes ishte e rrënjosur thellë në Krishterim dhe për këtë arsye paraqiti një mundësi ideale për reflektim të përbashkët midis dy besimeve kryesore fetare të Zvicrës.

Festimi kishte për qëllim të bashkonte të gjithë popullin zviceran dhe të promovonte respektin e ndërsjellë pavarësisht besimeve të ndryshme.

Qeveritë kantonale më pas lëshuan thirrje lutjesh, në atë kohë të quajtura mandate lutjesh, të cilat trajtonin çështje shpirtërore dhe morale, shqetësime politike, ekonomike dhe sociale nga një këndvështrim fetar.

Në atë kohë, shumë nga shqetësimet kishin të bënin me varfërinë, urinë dhe mungesën e perspektivës për punë që “i shtyu shumë zviceranë të kërkonin pasurinë e tyre diku tjetër, veçanërisht në Amerikën Veriore dhe Jugore”, sipas rrëfimeve historike.

Sot, festimi i Ditës së Falënderimeve në Zvicër është pothuajse krejtësisht fetar dhe ndryshe nga versioni amerikan, nuk festohet kryesisht në shtëpinë e dikujt. Në vend të kësaj, zviceranët shkojnë në kishën e tyre lokale atë ditë për të vëzhguar thirrjet e lutjes.

Në shumë kantone si Cyrihu, Berna dhe Lucerni – Dita e Falënderimeve klasifikohet si një festë e rëndësishme (që korrespondon me të Premten e Madhe, të Dielën e Pashkëve, të Dielën e Pashkëve dhe ditën e Krishtlindjes), gjë që rezulton në masa më gjithëpërfshirëse mbrojtëse për të respektuar pushimin e festave.

Deri në vitin 2000, në kantonin e Cyrihut ishin të ndaluara ushtrimet me qitje, sportet dhe vallëzimi i çfarëdo lloji, ndërsa ekspozitat, muzetë dhe kinematë mbetën të mbyllura.

Sot, ngjarjet në ambiente të mbyllura lejohen dhe ekspozitat dhe muzetë jo-tregtare janë të hapura – por praktikat e synuara dhe tubimet publike të një natyre jofetare ende nuk lejohen në Cyrih.

Kantonet e tjera si Basel-City dhe Solothurn, nga ana tjetër, e kanë ulur së fundmi atë në një ditë normale pushimi që korrespondon me të dielën.

Të gjitha kantonet përveç Gjenevës festojnë Ditën e Falënderimeve zvicerane të dielën e tretë të shtatorit.

Kantoni i Gjenevës feston Ditën e Falënderimeve të enjten pas të dielës së pare, në shtator të çdo viti dhe banorëve të Gjenevës nuk u kërkohet të punojnë në festën publike.

Në kantonet Vaud dhe Neuchâtel, si dhe në një pjesë të Bernese Jura, e hëna pas Ditës së Falënderimeve është gjithashtu një ditë jo pune. Megjithatë, ajo njihet ligjërisht vetëm si ditë zyrtare pushimi në kantonin Vaud.