Lajme

Cilësia e jetesës në Zvicër, cilat vende prijnë

Në krye janë vendet Zug dhe Cyrih, kurse italianët ndodhen shumë larg

Cilësia e jetës është e lartë në Zvicër, por nuk është e njëjtë në të gjitha rajonet. Zvicra gjermanishtfolëse është rajoni që ofron më shumë mundësi për të gjetur një vendndodhje të përshtatshme, shkruan Ticinonews, transmeton albinfo.ch.

Asnjë nga komunat në Ticino dhe Zvicra frëngjishtfolëse nuk janë ndër 50 më të mirat. Më e mira në jug të Alpeve është Collina d’Oro në të 90-tën vend. Ky është rezultati i një studimi të kryer nga firma konsulente IAZI për Handelszeitung.

50 KRITERET E MARRA 

I cilësuar si studimi “më gjithëpërfshirës” i këtij lloji në nivel kombëtar, ky raport u hartua mbi bazën e rreth pesëdhjetë kritereve si taksat, mjediset rekreative dhe shkollore, mbështetja për të moshuarit, çerdhet, numri i vendeve të punës, sigurinë, transportin, pasurinë e paluajtshme dhe ekologjinë. Për secilin kriter, bashkitë u renditën nga vendi i parë deri 944. Renditja e fundit korrespondon me numrin e vendndodhjeve të ekzaminuara (vetëm ato me të paktën 2000 banorë janë marrë në konsideratë), transmeton tutje albinfo.ch.

TICINO

Edicioni i dytë i renditjes së “komunave më të mira në Zvicër”, i publikuar në faqen e së përjavshmes në gjermanisht, jep një rezultat të qartë për komunat e zonës latine: si Romandie ashtu edhe Ticino janë gjerësisht në fund të listës së top 100, e cila shfaqet vetëm me Collina d’Oro, në vendin e 90-të. Nga rajoni frëngjishtfolës janë Pregny-Chambésy (GE, rang 63 °), Saint-Sulpice (VD, 69 °), Carouge (GE, 73 °) dhe Lutry (VD, 95 °). Qendrat e mëdha të Ticino janë të gjitha shumë poshtë tabelës së mesme: Locarno 502 °, Lugano 534 °, Mendrisio 619 ° dhe Bellinzona 746 °. Riviera është në pozitën e 927-të.

CILËSIA E JETËS

Në krye janë vendet në Zug, Cyrih dhe Zvicra Qendrore. Ashtu si vitin e kaluar, treshja Çam (ZG), Zug dhe Risch (ZG) janë në podium, por Çami ka marrë kryesimin nga Risch. Pasuar nga Altendorf (SZ, i 4-ti), Walchëil (ZG) Meggen (LU), Meilen (ZH) Hergiswil (NW), Hünenberg (ZG) dhe Baar (ZG, i 10-ti).

POSHTË RANGIMIT

Në fund janë Mümlisëil-Ramisëil (JP, 944 °), Tramelan dhe Valbirse, dy komuna në Jura Bernese. Në pjesën më të thellë të renditjes ka edhe një numër të madh komunash Bernese dhe Solothurn, por asnjë nga zona e Cyrihut apo Zvicra qendrore.