Bota

Cili është qyteti më i sigurt në botë?

Lista rendit 60 qytete, dhe indeksi u përpoq të përfshijë konceptin e "rezistencës urbane", domethënë aftësinë e qyteteve për të thithur goditje dhe për t'u rikuperuar prej tyre

Sipas Indeksit të qyteteve më të sigurta në botë të publikuar nga Economist, Tokio është qyteti më i sigurt në botë dhe Amsterdam në Evropë. Zgjedhja konsiston në tregues si infrastruktura, shëndetësia dhe siguria personale.

Singapori është qyteti i dytë më i sigurt në botë, pas kryeqytetit të Japonisë, ndërsa Osaka e Japonisë është e treta në listë. Të njëjtat qytete gjithashtu plotësuan ato pozicione sipas treguesve të 2015 dhe 2017, shkruan albinfo.ch.

Lista rendit 60 qytete, dhe indeksi u përpoq të përfshijë konceptin e “rezistencës urbane”, domethënë aftësinë e qyteteve për të thithur goditje dhe për t’u rikuperuar prej tyre, thanë studiuesit.

Janë vlerësuar katër lloje të sigurisë: dixhitale, infrastrukturore, shëndetësore dhe personale.

Rajoni i Azi-Paqësorit mbizotëron listën me dhjetë qytetet më të sigurta, si vitet e kaluara. Nga tri shtetet e rajonit të lartpërmendur në dhjetë qytetet e para bëjnë pjesë: Seul (Korea e Jugut) si dhe Sydney dhe Melbourne të Austrisë në vendin e pestë respektivisht të dhjetin.  (i 10-ti).

Dy qytete evropiane dhe dy të Amerikës së Veriut janë në dhjetë të parat.

Amsterdam është i katërti në listë, Kopenhagen është i teti, Toronto është e gjashta dhe Uashingtoni është i shtati.

Ndërkaq qytetet si: Lagos (Nigeri), Caracas (Venezuela), Yangon (Myanmar), Karaçi pakistanez dhe Dhaka (Bangladesh) janë pesë qytetet më të pasigurta, sipas këtij indeksi.