Lajme

Çmimet e naftës rriten, cilët janë faktorët? 

Pasiguritë gjeopolitike dhe frika e ofertës rritën çmimet e naftës në nivelet më të larta të pesë muajve të martën në mëngjes. Çmimet e naftës së papërpunuar Brent arritën një nivel të ri mbi pesë muaj të martën në mëngjes, në 88.3 dollarë për fuçi. Kjo ishte një rritje javore prej 3.3% dhe një rritje mujore prej 7.7%. Çmimet e naftës së papërpunuar gjithashtu u avancuan me 1% të martën në mëngjes, duke arritur në 84.6 dollarë, duke u rritur 3.8% këtë javë dhe 8.4% këtë muaj. Kjo ishte kryesisht për shkak të përshkallëzimit të tensioneve gjeopolitike, veçanërisht në Lindjen e Mesme, si dhe spekulimeve për rënien e furnizimit me naftë meksikane në të ardhmen e afërt.

Tregjet e naftës po shohin gjithashtu efektet e Komitetit të Organizatës së Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC+) që zgjati shkurtimet vullnetare për tremujorin e dytë të vitit muajin e kaluar. Raportet më të mira se sa pritej nga indeksi i menaxherëve të blerjeve të prodhimit (PMI) nga Kina dhe SHBA kanë kontribuar gjithashtu në ndjenjën pozitive të naftës. Kjo është për shkak të investitorëve që presin që të dyja këto vende të shohin së shpejti kërkesën në rritje në sektorin e prodhimit dhe atë industrial.

Rritja e çmimit të naftës preku gjithashtu indeksin FTSE 100, i cili u rrit mbi 8,000 pikë mëngjesin e së martës. Duke iu referuar kësaj, Russ Mould, drejtor investimesh në AJ Bell tha në një shënim me email: “Rritja e vazhdueshme e çmimeve të naftës mes një perspektive më të shtrënguar të ofertës është një shqetësim për korporatat dhe konsumatorët pasi është një forcë e madhe inflacioniste. “Një avancim prej 0.8%. mbi 88 dollarë për fuçi e vendos çmimin e mallrave në nivelin më të lartë që nga tetori 2023 dhe shpjegon pse Shell dhe BP ishin ndër shtytësit më të mëdhenj për FTSE 100 sot.

Prodhuesit e mallrave përbëjnë një peshë të madhe të FTSE 100 dhe indeksi zakonisht funksionon mirë kur këto aksione ofrohen. “FTSE 100 u zhvendos 0.6% më lart për të arritur në 8,000 në fillimin e tregtimit, përsëri në nivelet më të larta që nuk janë parë që nga shkurti 2023. Kjo ofron një nxitje psikologjike për investitorët dhe nënkupton që indeksi blu-chip i Mbretërisë së Bashkuar ka ende pak jetë në të.” Frika gjeopolitike dhe e ofertës vazhdojnë të rrisin çmimet e naftës

Çmimet e naftës janë veçanërisht të ndjeshme ndaj luhatjeve gjeopolitike, veçanërisht në Lindjen e Mesme. Si i tillë, sulmi ajror izraelit mbi një ambasadë iraniane në Siri më 1 prill ka çuar në rritje të shqetësimeve për përshkallëzimin e tensioneve në rajon. Kjo vjen në mes të luftës së vazhdueshme Izrael-Hamas, e cila ka shkaktuar gjithashtu sulme rebele jemenase Houthi në Detin e Kuq. Për shkak të kësaj, dërgesat e naftës dhe gazit që udhëtojnë përmes Detit të Kuq dhe Kanalit të Suezit gjithashtu janë ndërprerë dhe vonuar rëndë. Disa kompani transporti tani udhëtojnë nëpër kontinentin afrikan. Kjo, nga ana tjetër, ka kontribuar edhe në rritjen e çmimeve të naftës.