Lajme

Covidi, inflacioni dhe lufta në Ukrainë e kanë bërë më të shtrenjtë Zvicrën

Zvicra njihet si e shtrenjtë, por muajt e fundit kostoja e jetesës është rritur më shumë, përcjell albinfo.ch

Pasiguria rreth pandemisë Covid që nga vendosja e bllokimeve të para në fillim të vitit 2020 çoi në pasoja problematike ekonomike, të cilat nga ana e tyre çuan në inflacion. Kohët e fundit, pushtimi rus i Ukrainës rriti çmimet e lëndëve të para, duke nxitur inflacionin dhe koston më të lartë të mallrave të konsumit.

Inflacioni në Zvicër qëndroi në 2.2 për qind në fund të shkurtit, që padyshim nuk është një gjë e mirë, por ende është dukshëm më e ulët se në shumë vende të tjera.

Për shembull, norma e inflacionit është 5.8 për qind në BE. 6.2 për qind në MB dhe 7.9 për qind në Shtetet e Bashkuara.

Pra, situata në Zvicër është më e mirë se kudo tjetër, siç është zakonisht në kohë pasigurie ekonomike.

“Ne jemi përballur me rritjen e kostove të energjisë dhe lëndëve të para që nga vjeshta e kaluar, por lufta në Ukrainë e ka bërë situatën edhe më keq”, tha CEO i Migros, Fabrice Zumbrunnen.

Sektori më i ndikuar nga lufta/inflacioni është energjia – konkretisht gazi natyror, benzina, nafta dhe nafta për ngrohje.

Çmimet e produkteve të naftës në Zvicër u rritën me 6.1 për qind pas pushtimit, sipas një raporti të transmetuesit publik SRF. Rritja nuk është befasuese në vetvete, pasi Zvicra importon gaz natyror dhe naftë rus për prodhimin e energjisë. Ndërsa varësia nga nafta ruse është relativisht minimale, Zvicra ka një varësi më të madhe nga gazi natyror nga Rusia, i cili siguron rreth një të tetën e furnizimit total të Zvicrës me energji. Si rezultat, një litër benzinë ​​pa plumb të klasës 95, çmimi i së cilës qëndronte pak më poshtë se 1,90 franga para luftës, tani kushton rreth 2,30 franga në shumë rajone zvicerane dhe me gjasë nuk do të ndalet me kaq, përcjell tutje albinfo.ch


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI