Ekonomi

Credit Suisse ‘rrit’ normën tatimore

Credit Suisse pret një normë më të lartë tatimore për vitin 2018 sesa kishte parashikuar, duke thënë se pret të goditet nga dispozitat tatimore të SHBA që synojnë parandalimin e kompanive që të zhvendosin fitimet jashtë vendit.

Huadhënësi i dytë më i madh i Zvicrës thotë se pret një normë efektive tatimore prej afro 40 për qind bazuar në rezultatet e 2018, duke u rritur nga niveli prej 36.8 për qind për nëntë muajt e parë dhe më i lartë se udhëzimi i mëparshëm i vitit të plotë prej 37 për qind.

Banka tha se vlerësimi përfshiu një “ndikim negativ” prej rreth 2 për qind, bazuar në vlerësimin e saj të rregullave të reja të SHBA. Taksat anti-abuzimi bazë (BEAT), i prezantuar nga Departamenti i Thesarit i SHBA në dhjetor, synon të parandalojë kompanitë nga duke reduktuar fitimet e operacioneve të tyre në SHBA duke ngarkuar bizneset e tyre me kosto dhe zbritje dhe pastaj duke përdorur transfertat  për të zhvendosur fitimin në vendet e ulëta tatimore jashtë vendit, transmeton ‘Scan’.

Rregulli zbatohet për tatimpaguesit e korporatave me të ardhura bruto prej më shumë se 500 milionë dollarë që bëjnë pagesa të zbritshme për subjektet e huaja, përcjell albinfo.ch.

Banka gjithashtu vlerëson se rregulloret BEAT do të rrisnin barrën e saj tatimore me rreth 2 për qind vitin e ardhshëm, deri në rreth 30 për qind. Huadhënësi i bazuar në Cyrih, për shkak të raportimit të shifrave të vitit të plotë më 14 shkurt, tha se ende priste publikimin përfundimtar të rregullave para se të mund të thoshte me siguri nëse do të kishte detyrime për tatimin në 2018 dhe 2019, si dhe madhësinë e detyrimit.