Lajme

Davos 2024, çfarë do të trajtojë këtë vit Forumi Ekonomik Botëror? 

Forumi i 54-të Ekonomik Botëror (WEF) do të mbahet në Davos të Zvicrës javën e ardhshme, nga 15-19 janar. Samiti do të presë qeveri nga më shumë se 100 vende, si dhe të gjitha organizatat kryesore ndërkombëtare.

Ajo do të ketë gjithashtu një përzierje të ndryshme të eksporteve të industrisë, mediave, përfaqësuesve të të rinjve, sipërmarrësve socialë dhe liderëve të shoqërisë civile.

Tema e këtij viti është Rindërtimi i Besimit, i cili duket të jetë një vazhdim i temës “Të punojmë së bashku, të rivendosim besimin” të vitit 2022, kur pjesa më e madhe e botës ishte ende e rrënuar nga Omicron.

Pra, çfarë saktësisht përfshin rindërtimi i besimit?

Sipas Presidentit të Forumit Ekonomik Botëror, Borge Brende: “Forumi ofron strukturën për zhvillimin e kërkimit, aleancave dhe kornizave që promovojnë bashkëpunimin e drejtuar nga misioni gjatë gjithë vitit”.

Këtë vit, tema është e ndarë në thelb në katër kategori: Arritja e sigurisë dhe bashkëpunimit në një botë të thyer Krijimi i rritjes dhe vendeve të punës për një epokë të re Inteligjenca artificiale si një forcë lëvizëse për ekonominë dhe shoqërinë Një strategji afatgjatë për klimën, natyrën dhe energjinë, transmeton albinfo.ch.

Përveç kësaj, samiti do të kërkojë të rivendosë parimet themelore të qëndrueshmërisë, transparencës dhe llogaridhënies midis liderëve globalë.

Kjo është në një shtysë me shpresë për të përmirësuar bisedat midis liderëve të biznesit global, qeverisë dhe shoqërisë civile për t’i lejuar ata të punojnë së bashku për të përfituar sa më shumë nga përparimet teknike në industri, shkencë dhe shoqëri.

Arritja e sigurisë dhe bashkëpunimit në një botë të përçarë Kjo është potencialisht një nga pikat më të rëndësishme në axhendën e këtij viti, veçanërisht përballë konflikteve të vazhdueshme si lufta Rusi-Ukrainë dhe kriza Izrael-Hamas.

Kjo do të thotë se bashkëpunimi global për të identifikuar, parandaluar dhe menaxhuar këto rreziqe konflikti është bërë gjithnjë e më i rëndësishëm muajt e fundit. Kjo përfshin gjithashtu identifikimin dhe trajtimin efektiv të burimeve përçarëse të fragmentimit, në një mënyrë që është e dobishme për të gjithë aktorët përkatës. Në disa raste, kjo do të nënkuptojë gjithashtu se zgjidhjet e përkohshme të tilla si vendosja e forcave të SHBA-së në vende të tjera në botë për të ruajtur sigurinë, do të duhet të rishqyrtohen në favor të zgjidhjeve më afatgjata dhe të përhershme.

Mund të diskutohet gjithashtu për shkëmbimin më transparent të të dhënave ndërmjet vendeve për të identifikuar dhe për të frenuar rreziqet, veçanërisht në kufijtë ndërkombëtarë. Mund të krijohen një sërë aleancash dhe marrëveshjesh të reja, veçanërisht kur bëhet fjalë për kundërshtimin e ndikimeve në rritje të kombeve si Kina në rajone të tilla si Azia Juglindore.