Zhvillim

Dëshira për emigrim rikthen zanatin në Shqipëri

“Ëndrra ime më e madhe është që të iki në Gjermani, dëshira më e madhe e imja. Nuk mund ta ushtroj profesionin këtu se nuk ka pagesë, dhe të shkon mundi kot”, ka thënë i riu shqiptar, Ebulen Mata

 

Mijëra të rinj shqiptarë dëshirojnë të punojnë në Evropën Perëndimore. Kjo ka bërë që të rinjtë të mësojnë zanate në mënyrë që të kenë më të lehtë të gjejnë punë.

Kjo është edhe ëndrra e të riut shqiptar, Ebulen Mata. Por, ai edhe pse mësoi punën si hidraulik, zanat të cilin e mësoi në qendrat e formimit profesional, nuk i ndihmoi shumë. Me zanat dhe i papunë, ai nuk u dorëzua. Ai nisi një kurs tjetër për panelet diellore.

Por, këtë herë, ai ka një ëndërr që nuk lidhet me Shqipërinë. “Do të sakrifikoj shumë, për shkollën dhe do t’ia dal. Qëllimi im është një njeri që të më njohin të gjithë, që mund të bëj ëndrrën time dhe të gjej një punë që mund të ndihmoj familjen. Ëndrra ime më e madhe është që të iki në Gjermani, dëshira më e madhe e imja. Nuk mund ta ushtroj profesionin këtu se nuk ka pagesë, dhe të shkon mundi kot”, ka thënë Ebuleni për “TCH”.

Ai jeton në Fushë Krujë, por për të ndjekur kursin për panelet diellore i duhet të udhëtojë çdo ditë, në mëngjes herët, drejt Tiranës. “Nuk do jetë e lehtë të largohem nga familja, se do më mungojnë. Nuk e kam menduar si do ia bëj, si do i lë vetëm. Babai më ka dhënë kurajo shumë. i kam ngjarë babit, ai thotë do e bëj dhe unë do e bëj këtë punë patjetër”, ka shtuar ai, përcjell albinfo.ch.

Ebuleni është një i ri që do të jetë ndryshe nga një pjesë e mirë e bashkëmoshatarëve të tij të cilët ditën e kalojnë bareve apo lokaleve dhe mjaftohen me faktin që janë të papunë.

Po ashtu duke mësuar zanatin, ai mendon që nesër të jetë një emigrant ndryshe në një vend perëndimor duke shkuar atje me një zanat që kërkohet shumë.