Bota

Dhjetëra studentë gjykohen për terrorizëm në Turqi

Në Stamboll, 22 studentë nga një prej universiteteve të Turqisë po gjykohen nën akuzat për terrorizëm. Rasti ka marrë një rëndësi të veçantë mes kritikave në rritje lidhur me shtypjen që vazhdon ndërsa në atë vend ende mbretëron gjendja e jashtëzakonshme.

Studentë të Universitetit të Bosforit u arrestuan për organizim të një kundër-proteste ndaj atyre që mbështesnin operacionet ushtarake turke në Siri kundër një grupimi ushtarak kurdo-sirian të njohur me inicialet YPG, shkruan një media shqipëtare, përcjell albinfo.ch.

Mbështetës dhe familjarë të studentëve u mblodhën para gjykatës një ditë më parë, ndërsa vazhdonte gjykimi i tyre. Tevfik Tulay është babai i një studenti të arrestuar.

“Të gjithë jemi kundër luftës. Lufta është e gabuar. Ajo që është e ndershme tani është mbështetja e paqes. Është e lehtë të luftosh, por shumë e vështirë të qëndrosh për paqe, ne po bëjmë këtë të fundit.”

Ozgur, është mamaja e një studenti tjetër që po gjykohet.

“Kemi ardhur të marrim fëmijët tanë. Ata janë të pafajshëm. Ata hodhën disa slogane dhe qëndruan afër një parulle gjatë demonstratës, për këto akuzohen. Duam të besojmë drejtësinë dhe erdhëm të marrim fëmijët tanë.”

Avokatët për 14 studentët që janë të ndaluar prej më shumë se 2 muajsh, thonë se disa prej tyre janë rrahur dhe abuzuar, përcjell albinfo.ch.

Arrestimet pasuan fjalimin e Presidentit Rexhep Taip Erdogan, ku ai i etiketoi studentët si terroristë pasi po protestonin operacionet ushtarake në Siri. Kohët e fundit, Erdogan ka vënë në shënjestër universitetin në mënyrë të përsëritur si qendër rebelimi, duke nxitur dyshimet se pas shtypjes fshihen qëllime politike.