Lajme

Dhuna në familje po prek gjithnjë e më shumë meshkujt

Vitet e fundit, dhuna nga gratë ndaj partnerëve është rritur dhe kjo nuk ndikon vetëm në dhunën psikologjike.

Në mesin e janarit, 20 Minutes raportoi për një rast në të cilin një grua u dënua nga Gjykata e qarkut Bülach për rreth një duzinë veprash të dhunës në familje dhe përndjekjes. Fakti që burrat janë viktima të dhunës në familje nuk është më një rast i izoluar, siç tregojnë shifrat e “NZZ am Sonntag”. Ndërsa qeveria federale numëroi 2,300 viktima meshkuj në vitin 2009, tani ka 3,400.

Dhuna në familje nga gratë ndaj burrave nuk është vetëm psikologjike – siç tregon rasti i Bülach, në të cilin gruaja e dënuar sulmoi me thikë burrin e saj. Sipas “NZZ am Sonntag”, ka pasur pothuajse po aq tentativë vrasjesh ndaj burrave sa ndaj grave në vitin 2022 – 27 krahasuar me 34. Gjithashtu janë regjistruar 41 lëndime të rënda fizike ndaj burrave dhe 79 ndaj grave. Vetëm kur bëhet fjalë për krimet seksuale, gratë janë pothuajse ekskluzivisht viktima.

“Kurse janë të nevojshme edhe për gratë që rrahin partnerët e tyre”, tha eksperti i sigurisë, Reto Nause, në “NZZ am Sonntag”.

Markus Theunert, kryetar i organizatës ombrellë të organizatës zvicerane të burrave dhe baballarëve, thotë për gazetën: “Rritja e vazhdueshme e dhunës ndaj burrave në mjedisin familjar është e jashtëzakonshme”. Ndoshta dhuna në familje do të diskutohej më shumë në përgjithësi, “ndoshta tani ka një prag më të ulët mes meshkujve për të raportuar sulmet”.

Për Këshilltarin Kombëtar të Bernës dhe politikanin e sigurisë Reto Nause, është e qartë se kurset e parandalimit dhe shërbimet e këshillimit duhet të synojnë gjithashtu dhunuesit femra. Deri më tani, kurset janë dedikuar kryesisht për meshkuj. Por: “Kurse të tilla nevojiten edhe për gratë që rrahin partnerët e tyre”./20minuten