Tematike

Diaspora zvicerane kërkon votimin digjital, SVP kundër

Këshilli Federal në fund të qershorit, bëri me dije se një votim i tillë eletronik mund të lejohej. Megjithatë, kjo iniciativë ka edhe shumë kundërshtarë, ku më i madhi është anëtari i partisë populliste SVP, Franz Grüter (55). Ky i fundit, njëherësh përfaqëson diasporën zvicerane në parlament.

Organizata e Diasporës Zvicerane (ASO) mban sot dhe nesër kongresin e tyre në Visp VS, shkruan blick.ch. Pika kryesore e takimit të tyre është: votimi elektronik.

Kryesia e ASO kërkon që të grumbullojë një peticion, për të mundësuar E-Votings, pra mundësinë e votimit përmes internetit, edhe nëse je jashtë vendit helvet, përcjell albinfo.ch.

Këshilli Federal në fund të qershorit, bëri me dije se një votim i tillë eletronik mund të lejohej. Megjithatë, kjo iniciativë ka edhe shumë kundërshtarë, ku më i madhi është anëtari i partisë populliste SVP, Franz Grüter (55). Ky i fundit, njëherësh përfaqëson diasporën zvicerane.

55 vjeçari e sheh procesin demokratik në rrezik si pasojë e votës digjitale. Rezultati mund të flasifikohet dhe kjo do përkeqësonte masovikisht besimin në demokracinë zvicerane.

Këshilli Federal, gjithsesi është i vendosur: derisa nuk ka siguri të plotë te vota digjitale, nuk mund të merret parasysh kërkesa e ASO.