Lajme

Energjia konsiderohet si problemi më serioz me të cilin përballet ekonomia zvicerane

Furnizimi me energji është problemi më urgjent për ekonominë zvicerane, sipas Christoph Mäder, president i economiesuisse, Federata Zvicerane e Biznesit, transmeton albinfo.ch.
Fakti që Zvicra mund të përballet me një mungesë energjie që në fillim të këtij dimri është një “perspektivë jashtëzakonisht kërcënuese për bizneset”, thotë ai.
“Shumë procese industriale varen nga furnizimi i plotë me energji elektrike. Nëse zvogëlohet, asgjë nuk funksionon më”, tha Mäder, kreu i organizatës më të madhe ombrellë për ekonominë, në një intervistë me Finanz und Wirtschaft të shtunën.
Ai tha se kompanitë do të merrnin masa paraprake dhe do të zbatonin gjithnjë e më shumë masa zëvendësuese – gjeneratorët me naftë, për shembull, po instaloheshin “në një zonë të madhe”. Megjithatë, kjo do të shkaktonte kosto shtesë dhe do të ndotte mjedisin. Gazi mund të zëvendësohet pjesërisht, por vetëm 30% e prodhimit industrial mund të shndërrohet nga gazi në naftë, shtoi ai.
Sipas mendimit të Mäder, Zvicra nuk do të jetë në gjendje të “dalë me kohë nga kjo situatë kërcënuese”, transmeton albinfo.ch.