Ekonomi

Euro kundrejt frangut, nën 1.17

Shkëmbimi i valutor: euro mbetet shumë mbi 1.19 dollarë amerikanë, ndërsa kishte rënë nën 1.17 kundrejt frangut.

Çmimi i euros në tregjet amerikane ishte shumë më i lartë se 1.19 dollarë të enjten. Monedha e përbashkët kohët e fundit ka tregtuar nivelin më të lartë që nga fundi i nëntorit. Një ditë më parë, çmimi i euros ishte ende nën 1.19 dollarë. Banka Qendrore Evropiane (BQE) kishte vendosur normën e referencës të enjten në 1.1934 (e mërkurë: 1.1895) dollarë amerikanë, përcjell albinfo.ch.

Edhe më shumë se euro, franga u rrit kundrejt dollarit amerikan. Monedha vendëse fitoi gati një për qind kundrejt dollarit në krahasim me pragun e kaluar dhe e fundit ishte në 0.9781. Euro me frangun së fundi ishte këmbyer në 1.1690, pas 1.1736 mbrëmjen e kaluar.

Banka Qendrore Evropiane vazhdon të shohë eurozonën në një kurs në rritje. Ngritja e fortë ekonomike në eurozonës duhet të vazhdojë përtej vendeve dhe sektorëve në një bazë të gjerë, sipas Raportit Ekonomik të BQE-së. Inflacioni duhet të rritet gradualisht në periudhën afatmesme, mbështetur nga rritja më e shpejtë e pagave.